Näkökulma: Edessä on myrskyisä vuosi
Politiikassa ja taloudessa on luvassa levottomia aikoja. On tärkeää, että kansalaisyhteiskunta valmistautuu toimintaan eikä tyydy istumaan vuoristoradan kyydissä, kirjoittaa Martin Khor.
(IPS) -- Vuosi 2017 lupaa maailmalle myrskyisiä yhteenottoja politiikassa ja taloudessa. On tärkeää, että kansalaisyhteiskunta valmistautuu toimintaan eikä tyydy istumaan vuoristoradan kyydissä.
Yhdysvaltain presidenttinä 20. tammikuuta aloittava Donald Trump saattaa muiden toimiensa ohella horjuttaa vakavasti maansa Kiinan-suhdetta, joka on globaalin vakauden kannalta kaikkein tärkein. Tähänastinen tarkka tasapainoilu kilpailun ja yhteistyön välillä voi vaihtua avoimeen kriisiin.
Trump uhkaa myös hylätä Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen (TPP) ja panna uusiksi Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan.
Hän on kaavaillut 45 prosentin tullia kiinalaisille tuotteille ja 10:tä prosenttia kaikelle tuonnille. Se viittaa ennennäkemättömään protektionismiin Yhdysvaltain kauppapolitiikassa ja ennustaa pahaa kehitysmaille, joiden taloudet ovat kasvaneet viennin ja ulkomaisten investointien ansiosta.
Raha karkaa kehitysmaista
Kun länsimaat sulkevat oviaan, kotimainen ja lähialueilta tuleva kysyntä ja sijoitukset korostuvat kehitysmaissa. Tyhjiötä täyttää myös Kiina. Sen uudeksi silkkitieksi nimetty valtava rakennushanke käsittää Keski-Aasian halki kulkevan rautatieyhteyden talousalueineen sekä Kaakkois-Aasiasta Eurooppaan ulottuvan merireitin.
Kehitysmaat kokevat silti kovia, kun lupaus korkotason noususta ja talouskasvusta kääntää pääomavirrat takaisin Yhdysvaltoihin. Nouseviin talouksiin virtasi viime vuosina satojamiljardeja dollareita, joita sijoitettiin muun muassa valtioiden joukkolainoihin.
Suhdanteen kääntyminen ajaa sijoittajia myymään joukkolainojaan, mikä lisää kehitysmaiden taakkaa valuuttalainojen ohessa. Pääomapako, kutistuvat vientitulot, valuutan heikkeneminen ja nousevat lainakorot ovat yhdessä ankara isku monille kehitysmaille.
"Vuosi 2017 ei lupaa hyvää tavallisten ihmisten kukkarolle, ja pahimmillaan se voi synnyttää uuden rahoituskriisin."
Kun paikalliset valuutat jatkavat heikkenemistään, valuuttalainojen korot ja tuontitavara kallistuvat, mikä koettelee myös kuluttajia. Vastapoolina ovat kohentunut vientikilpailukyky ja parempi houkuttelevuus matkakohteena, mutta ne eivät aina riitä korjaamaan kielteisiä vaikutuksia.
Vuosi 2017 ei lupaa hyvää tavallisten ihmisten kukkarolle, ja pahimmillaan se voi synnyttää uuden rahoituskriisin.
Ongelmalliset lääkkeet
Maailman terveydenhuollossa jatkuu taistelu tähtitieteellisen kalliiden patenttilääkkeiden kanssa. Niillä pitäisi hoitaa muun muassa aidsia, C-hepatiittia, tuberkuloosia ja syöpiä. Paine valtioita kohtaan kasvaa, jotta ne rajoittaisivat lääkeyhtiöiden ahneutta ja hyödyntäisivät patenttisäädöksiin sisältyviä joustomahdollisuuksia.
Terveydenhuollon suuriin uhkiin kuuluu myös kasvava antibioottiresistenssi. Kaikkien valtioiden on määrä tehdä suunnitelma sen torjunnasta toukokuuhun mennessä.
Ympäristön tuhoutuminen ja luonnonkatastrofit ovat kuvassa myös 2017. Ilmastonmuutosta torjumaan solmittu Pariisin sopimus joutuu tulikokeeseen, jos Trump toteuttaa uhkauksensa sen hylkäämisestä.
Trumpin hallitus kohtaa kuitenkin vastarintaa sekä maailmalla että kotimaassa. Yhdysvaltain osavaltioilla ja kunnilla on omat ilmastosuunnitelmansa, joista ne eivät aio tinkiä.
2017 tuo kosolti Yhdysvaltain uuden hallinnon alulle panemia muutoksia, mutta luvassa on myös vastatoimia. Niihin varautuvat eri puolilla maailmaa niin päättäjät kuin kansalaisryhmätkin.
Kirjoittaja on Genevessä toimivan kehitysmaiden ajatushautomon South Centren pääjohtaja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia