Järjestö: Hondurasin eliitillä näppinsä pelissä aktivistien hiljentämisessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Hondurasin eliitillä näppinsä pelissä aktivistien hiljentämisessä

Global Witness -järjestön selvityksen mukaan Hondurasissa on tapettu viime vuosina yli 120 ympäristö- ja maaoikeusaktivistia.

Honduras on maa, jossa ihminen tulee todennäköisemmin kuin missään muualla tapetuksi sen takia, että hän vastustaa yritysten aiheuttamia maakaappauksia tai ympäristöongelmia, sanoo brittiläis-yhdysvaltalainen Global Witness -järjestö. Järjestön mukaan maassa on murhattu vuodesta 2010 alkaen 123 ympäristö- tai maaoikeusaktivistia.

Eilen ilmestyneen selvityksen (pdf) mukaan Hondurasin poliitikot, liikemiehet ja turvallisuusviranomaiset ovat sekaantuneet aktivisteihin kohdistuvaan väkivaltaan, lahjontaan ja salaisiin sopimuksiin. Rangaistuksen saamisen riski on lähes olematon.

Väkivaltaa selittää osaltaan se, että talouskasvua painottavassa Hondurasissa on käynnissä paljon laajoja kaivos- ja vesivoimaprojekteja, joita vastaan maaseudun väestö ja alkuperäiskansat usein protestoivat ja saavat vastaansa turvallisuusjoukot.

"Olemme dokumentoineet lukemattomia hyytäviä hyökkäyksiä ja uhkia. Sotilaat ovat hakanneet raskaana olevan naisen, poliisi on uhannut lapsia aseella, kyläläisten koteihin on tehty tuhopolttohyökkäyksiä samaan aikaan, kun palkkamurhaajat yhä vaeltavat vapaana uhrien yhteisöissä", kertoo järjestön kampanjajohtaja Billy Kyte tiedotteessa.

Raportissa nostetaan esiin muun muassa Hondurasin valtapuolueen johtaja Gladis Aurora López, jonka aviomies kontrolloi raportin mukaan Los Encinosin vesivoimaprojektia. Vesivoima aiotaan myydä valtiolle intressiristiriidasta huolimatta. Kolme hanketta vastustanutta aktivistia on löydetty silvottuna.

Raportissa kritisoidaan myös erityisesti Yhdysvaltoja, joka on investoinut Hondurasin teollisuuteen ja ohjannut apua myös maan poliisille ja armeijalle. Tuki pitäisi nyt arvioida uudelleen, raportissa todetaan.

Hondurasin ihmisoikeustilanne sai kansainvälistä julkisuutta viime vuonna, kun maassa murhattiin Agua Zarcan patohanketta vastustanut alkuperäiskansa-aktivisti Berta Cacéres. Patohanketta rahoitti myös suomalainen kehitysrahoituslaitos Finnfund, joka on sittemmin vetäytynyt hankkeesta.

Murhasta on pidätetty seitsemän ihmistä, joista osalla on yhteyksiä muun muassa armeijaan sekä patohankeyhtiö Desaan. Global Witnessin raportin mukaan Desan johtoon kuuluva Roberto David Castillo Mejía oli yrittänyt lahjoa Cacéresin lopettamaan aktivisminsa vain muutamaa kuukautta ennen tämän kuolemaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia