Maailman köyhimmät kärsivät Trumpin politiikasta eniten | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman köyhimmät kärsivät Trumpin politiikasta eniten

Presidentin suunnitelmat esimerkiksi YK-järjestöjen rahoituksen leikkauksista kurittavat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia, arvioivat suomalaisjärjestöjen asiantuntijat. Toisaalta kerta ei olisi ensimmäinen.

Avunantajamaat ja kehitysyhteistyöjärjestöt pohtivat parhaillaan, miten korjata Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien linjausten aiheuttamat vahingot. Trumpin päätösten pelätään kurittavan pahimmin kehitysmaiden asukkaita.

Trump on muun muassa ilmoittanut katkaisevansa rahoituksen kaikilta kansainvälisiltä järjestöiltä, jotka tukevat millään tavalla aborttien tekoa. New York Times -lehden käsiinsä saamien dokumenttien mukaan suunnitteilla ovat myös ainakin 40 prosentin leikkaukset YK:n tuesta.

Alankomaat on aborttilinjauksen seurauksena julkistanut seksuaaliterveyteen liittyvän She Decides -varainkeruualoitteen, jotta leikkausten aiheuttama rahoituskuilu saataisiin paikattua.

Myös Suomen kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) antoi eilen tukensa Alankomaiden aloitteelle. Nopealla aikavälillä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ei kuitenkaan pystytä ohjaamaan konkreettisesti lisää rahaa, vaan vaikuttamistyötä tehdään enemmän poliittisella tasolla, kertoo ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Satu Santala maailma.netille.

"Se [seksuaali- ja lisääntymisterveys] on ollut joka tapauksessa jo kehityspolitiikan sisällä vahva painopiste. Sitä vahvistetaan nyt entisestään", hän kertoo.

Suomi leikkasi vuonna 2016 monien YK-järjestöjen rahoitusta, mutta väestörahasto Unfpa on yhä tärkeä rahoituskohde. Unfpan rahoitus halutaan Santalan mukaan nyt pitää vakaana ja jatkossa voidaan tarkastella, voisiko rahaa löytyä lisääkin.

Aborttien määrä voi kasvaa

Mikäli aborttilinjauksen aiheuttamia vaikutuksia ei saada kumottua, vaikutukset ovat tuhoisat miljoonille kehitysmaiden naisille ja tytöille.

"Kaikkein inhottavinta näissä päätöksissä on, että ne osuvat kaikkein köyhimpiin ja pahimmin syrjäytymisriskissä oleviin naisiin ja tyttöihin", arvioi Väestöliiton vaikuttamistoiminnan koordinaattori Riikka Kaukoranta.

Perhesuunnittelujärjestöt ovat laskeneet, että jo kymmenen miljoonan dollarin leikkaus seksuaaliterveystyöstä vaikuttaa jollakin tavalla 460 000 tyttöön ja naiseen. Yhdysvaltain leikkaukset saattavat tarkoittaa jopa 600 miljoonan dollarin menetystä.

Turvattomien aborttien määrä voi Kaukorannan mukaan Trumpin linjauksen myötä jopa kasvaa, sillä tähän mennessä monet Yhdysvaltain tukemat lisääntymisterveysjärjestöt eivät ole tehneet abortteja vaan lähinnä perhesuunnitteluun liittyvää ehkäisytyötä. Tuki kuitenkin katkaistaan, mikäli järjestö on edes antanut abortteihin liittyvää neuvontaa. Näin myös ehkäisytyö loppuu.

Koska linjaus koskee myös muita terveysjärjestöjä kuin seksuaaliterveysjärjestöjä, myös esimerkiksi zikaviruksen ja hivin vastainen työ voi kärsiä, Kaukoranta arvioi.

Ei ensimmäinen kerta

Trump ei ole ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on tehnyt kyseenalaisia päätöksiä – esimerkiksi aborttilinjauksen isä on Ronald Reagan. Ääriretoriikalla pelaavan Trumpin politiikan vaikutuksia on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin vaikea ennustaa, sillä tiedot ovat toistaiseksi olleet ristiriitaisia ja epävarmoja.

Esimerkiksi YK:n 40 prosentin leikkaukset ovat vasta harkinnan asteella. Suomen YK-liiton toiminnanjohtajan Helena Laukon mukaan niiden vaikutus YK:n toimintaan olisi kuitenkin merkittävä.

Yhdysvallat rahoittaa yli viidenneksen YK:n perusbudjetista. Laukko ei pidä kovin todennäköisenä, että Yhdysvallat leikkaa tätä maksuosuutta, sillä aiempinakin vuosina se on lähinnä jäädyttänyt osuuksiaan tilapäisesti.

Mikäli YK:n järjestöiltä leikataan, seuraukset ovat karut. Esimerkiksi pakolaisjärjestö UNHCR:n budjetista 40 prosenttia tulee Yhdysvalloilta, joten leikkaus veisi valtavia summia järjestön budjetista, Laukko muistuttaa.

Suomen pitäisikin hänen mukaansa palauttaa YK-järjestöjen tuen nyt vuoden 2016 leikkauksia edeltävälle tasolle, jotta mahdollisiin muutoksiin voitaisiin varautua.

Laukko muistuttaa vuodesta 2011, jolloin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon rahoituksen hyväksyi Palestiinan jäsenekseen. Yhdysvallat katkaisi järjestön rahoituksen vastatoimena.

"Tähän päivään mennessä korvaavaa rahoitusta ei ole löytynyt ja ohjelmia on jouduttu lakkaamaan. Kärsijöinä ovat ohjelmien hyödynsaajat – ei YK-järjestö", hän sanoo.

(Etusivun bannerin alkuperäinen kuva: niXerKG / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia