Tietovisa ja sata kehitysyhteistyön tulosta juhlistavat Suomen sadan vuoden kehitysmatkaa
Satavuotias Suomi on puolet itsenäisyyden ajastaan antanut enemmän kehitysapua kuin vastaanottanut sitä. Sen kunniaksi ulkoministeriö on tuottanut #Suomi100 & maailma -tietovisan ja julkistaa merkkivuoden aikana 100 kehitysyhteistyön tulosta.
#Suomi100 & maailma -visa testaa, miten hyvin vastaaja tuntee itsenäisen Suomen roolin globaalina toimijana. Esimerkiksi: ketkä suomalaiset tekivät ensimmäisinä kehitysyhteistyötä? Onko oikea vastaus a) lähetystyöntekijät, b) opiskelijat, c) Martti Ahtisaari ja Jaakko Iloniemi, d) vapaamuurarit?
Tietovisan kysymykset painottuvat Suomen tekemään kehitysyhteistyöhön ja sen aikaansaannoksiin, mutta mukana on myös Suomen muuhun ulkopoliittiseen toimintaan liittyviä kysymyksiä.
Sadasta tietovisakysymyksestä pelaaja pääsee vastaamaan yhdellä kertaa viiteentoista. #Suomi100 ja maailma -tietovisa löytyy ulkoministeriön julkaiseman Kehitys-Utveckling-lehden verkkosivuilta osoitteesta https://kehityslehti.fi/suomi100-peli/. Tietovisa on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Suomen oma kehitys on aiheena kymmenessä kysymyksessä. Taloustutkimuksen kyselytutkimuksen mukaan 57 % suomalaisista osaa arvioida oikein, milloin Suomi alkoi antaa enemmän kehitysapua kuin itse sitä sai. Suomi saavutti tämän taitekohdan vuonna 1968, lähes 50 vuotta sitten.
Sen sijaan selvästi huonommin suomalaiset hahmottavat Suomen oman kehityshistorian. Vain neljä prosenttia Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista arvioi oikein Suomen lapsikuolleisuuden tason itsenäistymisen aikaan: selvästi suurempi kuin Somaliassa nykyään. Suomen lapsikuolleisuus oli sata vuotta sitten korkeampi kuin missään Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaassa nykyään. 100 tulosta kehitysyhteistyöstä
Suomen ja muiden maiden kehitysyhteistyö on tuottanut tuloksia. Yhtä aikaa tietovisan kanssa ulkoministeriö avaa ”100 kehitystulosta” -verkkosivun, jolle kootaan tämän vuoden aikana yhteensä 100 kehitysyhteistyön tulosta.
Ensimmäisinä julkaistut 12 tulosta kertovat muun muassa siitä, että Suomen tuen ansiosta Etiopiassa yli neljä miljoonaa ihmistä on saanut puhtaan veden ja kunnon vessat, Keniassa lääketehdas valmistaa yli kaksi miljardia lääkepilleriä vuodessa ja useissa maissa tytöt säästyvät sukuelinten silpomiselta. Tulokset kertovat myös siitä, että äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus väheni 47 prosentista 14 prosenttiin vuosina 1990-2015.
Lisää kehitysyhteistyön tuloksia julkaistaan jatkossa viikoittain. Tulokset löytyvät osoitteesta https://kehityslehti.fi/100-kehitystulosta/
Sekä tietovisa että tulosaineisto ovat suomenkielisiä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia