Keniassa lupaavia tuloksia perustulokokeilusta
"Minulla on varaa kolmeen ateriaan päivässä", vastaa 87-vuotias Dorcus kysymykseen siitä, miten perustulo on muuttanut hänen elämäänsä.
Perustulo eli ehdoitta kansalaisille maksettava raha on tällä hetkellä kovassa huudossa köyhyyden vähentämisen keinona. Sitä testataan parhaillaan Suomessa, ja sitä pohditaan myös esimerkiksi Intiassa, jossa hallituksen taloudellinen neuvonantaja on kehottanut harkitsemaan perustuloa, vaikka se tulisikin kalliiksi.
Kovin laajoja tutkimustuloksia perustulon toimivuudesta ei vielä ole, ja kriitikoiden mukaan se voisi passivoida ihmisiä, jotka eivät ilmaisen rahan saamisen takia enää vaivautuisi töihin.
Nyt saatavilla on tutkimustuloksia, joiden takana on yhdysvaltalainen GiveDirectly-järjestö. Se aloitti viime vuoden lokakuussa perustulon testaamisen länsikenialaisessa kylässä. Tulokset ovat asiasta uutisoineen Devex-uutissivuston mukaan ensimmäisiä perustulosta saatuja kenttätutkimustuloksia.
GiveDirectly jakaa ihmisille 22 dollaria kuussa 12 vuoden ajan. Lopulta testin on tarkoitus laajentua 200 kylään, mutta nyt tutkimuksessa on mukana vasta 95 ihmistä.
Järjestön julkaisemat alustavat tulokset eivät suoralta kädeltä viittaa siihen, että perustulo passivoisi ihmisiä. Osa saajista aikoi perustaa yrityksen tai laajentaa olemassa olevaa yritystään, osa ei kokenut saaneensa vielä riittävästi rahaa sitä varten.
"Olen pystynyt lisäämään pääomaa yritykseeni ja lisäämään varastoa. Tämä on lisännyt myyntiä ja parantanut voittoja", sanoo 23-vuotias Irene.
40-vuotias Erick on käyttänyt rahaa kalaverkkoon ja kohoon, 38-vuotias Patrick vuoheen, järjestön blogissa kerrotaan.
"Maksujen saaminen on muuttanut tunteitani työtä kohtaan, sillä haluan nyt saada päätökseen ajokurssini ja ryhtyä etsimään töitä", sanoo puolestaan Fredrick Odhiambo Awino, 28.
Yksinkertaisimmillaan perustulo on kylässä tarkoittanut köyhyyden vähenemistä.
"Minulla on varaa kolmeen ateriaan päivässä", vastasi 87-vuotias Dorcus kysymykseen siitä, miten perustulo on muuttanut hänen elämäänsä.
Ennen perustulokokeilua monet kyläläiset elivät GiveDirectlyn mukaan alle 0,75 dollarilla päivässä, nyt ei kukaan. 22 dollarin kuukausisumma oli 45 prosentille kokeilussa olevista suurin summa, jonka he olivat koskaan saaneet.
Tulokset ovat vasta alustavia, mutta ne kuulostavat lupaavilta. Autuaaksitekevä voima perustulokaan tuskin on, sillä köyhyyden poistamiseen tarvitaan muutakin kuin rahaa. Kenian kokeilu kuitenkin osoittaa, että aina maailman ongelmien ratkomisen ei tarvitse olla kovin monimutkaista.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia