Indonesiassa kannustetaan tyttöjä kieltäytymään avioliitosta
Lapsiavioliitot ovat puolittuneet Indonesiassa, mutta maassa on yhä syvään juurtunut uskomus, että on parempi tulla leskeksi lapsena kuin viivytellä naimisiinmenoa.
(IPS) -- Joka vuosi yli 340 000 indonesialaistyttöä menee naimisiin ennen kuin täyttää 18. Vaikka Indonesian lapsiavioliittojen määrä on puolittunut 30 vuodessa, niitä solmitaan yhä Kambodžan jälkeen eniten Kaakkois-Aasiassa.
Tilastot eivät kerro tarkkoja lukuja, sillä syntymätodistus puuttuu Indonesian lastensuojelukomission mukaan ainakin 50 miljoonalta alaikäiseltä. Se on 62 prosenttia maan 85 miljoonasta alle 18-vuotiaasta.
Indonesialainen Forum Anak Nasional puolustaa lasten oikeuksia ja pyrkii ottamaan heidät mukaan kehitysohjelmien suunnitteluun ja arviointiin. Se levittää yhdessä naisten voimaannuttamis- ja lastensuojeluministeriön kanssa tietoa lapsiavioliittojen vaikutuksista terveyteen, koulutukseen ja talouteen.
"Me opetamme lapsia sanomaan ei varhaiselle avioliitoille ja kehottamaan myös tovereitaan kieltäytymään, kun vanhemmat ehdottavat heille naimisiinmenoa", apulaisministeri Lenny N. Rosalin selittää.
Apua on tarjolla
Forum Anakin jäsenet opetetaan ottamaan yhteyttä alueelliseen naisten voimaannuttamisen ja lastensuojelun keskukseen, jos he eivät itse saa vakuutettua ystäviään siitä, että näiden tulee kieltäytyä vanhempien ehdottomasta avioliitosta. Vanhempiin vaikutetaan uskonnollisten johtajien ja asiallisen tiedon avulla.
Rosalin uskoo, että strategia on toimiva, mutta hänellä ei ole lukuja siitä, kuinka monta lapsiavioliittoa vuoden 2016 tammikuussa käynnistetyn hankkeen aikana on saatu estettyä. "Selvää on, että lapsiavioliitot voidaan torjua, jos selitämme niiden riskit lapsille ja vanhemmille", Rosalin sanoo.
Vanhemmat naittavat lapsensa monista syistä. Ensimmäinen ja tärkein on ikiaikainen uskomus, jonka mukaan on parempi tulla leskeksi lapsena kuin viivytellä naimisiinmenoa.
"Moni uskoo edelleen, että kun tyttö saa ensimmäiset kuukautisensa, hän on riittävän kypsä vaimoksi ja äidiksi", huomauttaa naisten oikeuksia ajavaa Kalyanamitra-järjestöä johtava Listyowati, jolla on monien indonesialaisten tavoin vain yksi nimi.
"Sanaan vanhapiika liittyy niin paljon kielteistä, että sekä tytöt että heidän vanhempansa loukkaantuvat sen käytöstä. Se lisää painetta varhaisen avioliiton solmimiseen", hän jatkaa.
Koulu loppuu avioliittoon
Listyowatin mukana köyhät perheet näkevät lapsiavioliiton myös helpottavan taloudellista taakkaa, kun tyttö muuttaa aviomiehensä luo. "Surullista on, että nuorena naineet naittavat myös omat lapsensa nuorina."
Lapsena solmittu avioliitto lisää muun muassa äitiys- ja lapsikuolleisuutta, ja avioliitto päättää yleensä tytön koulunkäynnin.
Tytöt saavat avioitua 16:n ja pojat 19:n vuoden iässä. Listyowatin mielestä tyttöjen alaikäraja tulisi nostaa ainakin 18 vuoteen.
Apulaisministeri Rosalin kertoo, että hänen ministeriönsä on jättänyt hallitukselle esityksen nykyisen avioliittolain muuttamiseksi.
"Esityksessä on kaksi kohtaa. Ensinnäkin haluamme nostaa avioliittoiän 21:een tai vähintään 18 vuoteen. Toiseksi on hylättävä kaikki erivapaudet, jotka antavat mahdollisuuden lapsiavioliittoon."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia