Naispäättäjien määrä polkee paikallaan – Suomessa suoranainen romahdus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naispäättäjien määrä polkee paikallaan – Suomessa suoranainen romahdus

Parlamenttienvälisen liiton ja YK:n tasa-arvojärjestön julkaisemien tilastojen mukaan alle neljännes maailman parlamentaarikoista on naisia.

Naisten määrä maailman hallituksissa ja parlamenteissa on noussut viime vuosina hitaasti. Vuoteen 2015 verrattuna on tapahtunut vain pieniä parannuksia, käy ilmi Parlamenttienvälinen liiton (IPU) sekä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tuoreesta tilastokatsauksesta.

Maaliskuussa julkaistun naisten poliittisen osallistumisen maailmankartan mukaan naisia on kansanedustajista 23,3 prosenttia ja ministereistä 18,3 prosenttia. Kansanedustajien osuus on noussut vuoteen 2015 verrattuna alle prosenttiyksikön, ministerin määrä vain muutamalla ministerillä. Raportin tiedot perustuvat tämän vuoden tammikuun ensimmäiseen päivään.

"Tämä data kertoo vahvasti, että naisten ääni puuttuu edelleen politiikasta", toteaa UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka Suomen UN Womenin julkaisemassa tiedotteessa.

Eniten naisministereitä on Bulgariassa, Ranskassa, Nicaraguassa, Ruotsissa ja Kanadassa, joissa osuus on yli 50 prosenttia. Syynä on selvä poliittinen sitoutuminen korkeimmalla poliittisella tasolla sekä aito sukupuolisensitiivinen poliittinen kulttuuri. Esimerkiksi Ruotsilla on maailman ensimmäinen feministiseksi julistautunut hallitus, IPU toteaa tiedotteessaan.

Huonoa kehitystä on tapahtunut esimerkiksi Suomessa ja Kap Verdessä, jotka vielä vuonna 2015 olivat ensimmäisellä ja toisella sijalla. Nyt Suomen naisministerien osuus on aiemman 62,5 prosentin sijasta 38,5, ja se on pudonnut sijalle 14.

Maita, joissa ei ole yhtään naisministeriä, oli tutkimushetkellä yhteensä 13. Osassa ministerinimitykset olivat kuitenkin tutkimushetkellä kesken. Naisministerittömiä maita ovat esimerkiksi Brunei, Unkari, Pakistan, Saudi-Arabia ja San Marino. 

Naiset myös saavat hallituksissa usein niin sanottuja "pehmeitä" salkkuja, kuten naisia ja lapsia koskettavien asioiden salkkuja, katsauksesta selviää. Tänä vuonna naisilla on kuitenkin eniten ympäristöön, luonnonvaroihin ja energiaan liittyviä salkkuja. Samaan aikaan taas yhä useammalla miehellä on tasa-arvoministerin salkku.

Naispuolisia kansanedustajia puolestaan on eniten Ruandassa, Boliviassa, Kuubassa, Islannissa ja Nicaraguassa, joista kahdessa ensimmäisessä yli puolet. Nolla naisparlamentaarikkoa on Mikronesiassa, Qatarissa, Vanuatussa ja Jemenissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia