Raportti: Uusiutuvan energian hinta voi laskea alle fossiilisten polttoaineiden 10 vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Uusiutuvan energian hinta voi laskea alle fossiilisten polttoaineiden 10 vuodessa

Energia-alan asiantuntijoiden haastatteluihin perustuvan raportin mukaan siirtymä pelkän uusiutuvan energian käyttöön vuosisadan puoliväliin mennessä on sekä mahdollista että realistista.

Enemmistö energia-alan maineikkaimmista asiantuntijoista uskoo, että kokonaan uusiutuvaan energiaan siirtyminen vuosisadan puoliväliin mennessä on sekä mahdollista että realistista, summaa tuore raportti.

YK:n ympäristöohjelman Unepin luotsaaman uusiutuvan energian verkosto REN21 haastatteli raporttia varten 114:ää energia-alan asiantuntijaa ympäri maailman. Heistä yli 70 prosenttia uskoi, että siirtymä sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan voidaan toteuttaa.

Lähes yhtä moni myös uskoi, että seuraavien kymmenen vuoden kuluessa uusiutuvan energian hinta putoaa fossiilisten polttoaineiden alapuolelle. Monet kansainväliset yritykset valitsevat jo nyt yhä useammin uusiutuvan energian ratkaisut, raportissa kerrotaan.

"Kun REN21 perustettiin vuonna 2004, uusiutuvan energian tulevaisuus näytti hyvin erilaiselta kuin nyt. -- Tuolloin vaatimuksia sataprosenttisesti uusiutuvasta energiasta ei otettu vakavasti, nyt maailman johtavat energia-asiantuntijat ovat mukana rationaalisissa keskusteluissa sen mahdollisuudesta ja aikataulusta", toteaa REN21:n puheenjohtaja Arthouros Zervos tiedotteessa.

Uusiutuvan energian lisäämisessä on asiantuntijoiden mukaan myös haasteita. Etenkin Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa he olivat skeptisiä omien maidensa energiasiirtymän suhteen, syynä perinteisen energiateollisuuden intressit. Myös politiikan epävarmuustekijät sekä vakaan investointiympäristön puute estää kehitystä, raportissa kerrotaan.

Tällä hetkellä noin 20 prosenttia maailman energiankulutuksesta tulee uusiutuvista lähteistä. Euroopan energiavirasto kertoi tällä viikolla, että EU:n uusiutuvan energian osuus on noussut 16,7 prosenttiin vuonna 2015. Esimerkiksi Suomessa osuus on jo yli 30 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia