Asiantuntijat vaativat WHO:ta puuttumaan teolliseen lihantuotantoon
Maailman terveysjärjestön pitäisi suhtautua lihankulutukseen samalla tavoin kuin sokeriin ja tupakkaan, vaatii yli 200 kansainvälistä terveys- ja ympäristöalan asiantuntijaa.
Lihantuotanto uhkaa niin terveyttä kuin ympäristäkin, varoittavat tutkijat. Kuva: Alex Proimos / CC BY-NC 2.0.
Yli 200 tutkijaa sekä terveysasiantuntijaa ja ympäristöaktivistia vaatii, että Maailman terveysjärjestö (WHO) ryhtyy torjumaan teollista lihantuotantoa.
”Lihan ja muiden eläintuotteiden kuluttaminen on osa useimpia kulttuureita, mutta laajan skaalan teollinen eläintuotanto on edennyt tyydyttävää ruokavaliota ja kulttuuria pidemmälle. Laajuus, jolla nyt tuotamme ja kulutamme eläintuotteita vahingoittaa terveyttämme”, todetaan eilen julkaistussa avoimessa kirjeessä, jonka pääkirjoittajia ovat Harvardin ja Cambridgen yliopistojen tutkijat Scott Weathers ja Sophie Hermanns.
Kirje on osoitettu WHO:n johtajakandidaateille: järjestön on määrä valita uusi johtaja lähipäivinä.
WHO:n nykyinen johtaja Margaret Chan on aiemmin varoittanut antibioottien kasvavasta vastustuskyvystä, ilmastonmuutoksesta sekä ei-tarttuvien tautien yleistymisestä. Niiden linkki lihantuotantoon on tutkijoiden mukaan kuitenkin jätetty huomiotta.
Teollisilla eläintiloilla käytetään paljon antibiootteja, mikä lisää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien syntyä. Antibioottien käytön eläintiloilla on ennustettu lisääntyvän, ja mikäli nykytrendit jatkuvat, vastustuskykyiset bakteerit voivat tappaa jopa 9,5 miljoonaa ihmistä vuonna 2050, enemmän kuin syöpä, kirjeessä varoitetaan.
Lihantuotanto vaikuttaa myös metsien katoamiseen, lämmittää ilmastoa sekä vaikuttaa osin myös liikalihavuuden ja ei-tarttuvien tautien yleistymiseen, kirjeessä muistutetaan.
Tutkijoiden mukaan WHO:n pitäisi muun muassa luoda maatason standardit antibioottien käytölle, kannustaa jäsenmaitaan hylkäämään teollisen eläintuotannon tuet sekä kannustaa näitä myös kertomaan kansalaisilleen lihan terveysvaaroista.
”Aivan kuten WHO on rohkeasti haastanut yritykset, jotka vahingoittavat terveyttä myymällä tupakkaa ja sokeroituja juomia, sen ei pidä horjua myöskään teollisen eläintuotannon säätelyn vaatimisessa”, kirjeessä todetaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia