Amnestyn Turkin johtajalle syyte | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyn Turkin johtajalle syyte

Turkin viranomaisten viime viikolla pidättämää Taner Kılıçiä vastaan on nostettu syyte terrorijärjestöön kuulumisesta. Pidätystä on kritisoitu laajasti.

Flags of Turkey

Turkin hallitus on käynyt kovin ottein kansalaisyhteiskuntaa vastaan heinäkuun 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen yhteydessä. Kuva: Ross Burton / CC BY-NC-ND 2.0.

Syyttäjä on asettanut ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Turkin osaston puheenjohtajan Taner Kılıçin syytteeseen terroristiorganisaatioon kuulumisesta. Viime tiistaina pidätetty Kılıç pysyy näin ollen vangittuna.

”Syytteet ovat täysin perusteettomia. Ne osoittavat vain, kuinka mielivaltainen, kuinka laaja Turkin hallituksen kiihkeästä takaa-ajosta sen väitettyjä vihollisia ja kriitikkoja vastaan on tullut. Hänet pitää vapauttaa välittömästi ja syytteistä luopua”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty järjestön tiedotteessa.

Kılıç pidätettiin viime viikolla Izmirin kaupungissa 22 muun asianajajan ohella ja hänen kotinsa sekä toimistonsa tutkittiin. Myös osa muista pidätetyistä jäi tutkintavankeuteen.

Heitä syytetään kuulumisesta Fethullah Gülenin liikkeeseen, jonka Turkki on määritellyt terroristijärjestöksi. Gülen on Yhdysvalloissa oleskeleva uskonoppinut, jonka liikkeen Turkki uskoo olevan viimevuotisen epäonnistuneen vallankaappauksen takana.

Amnestyn mukaan ainoa Kılıçiä vastaan esitetty todiste on salattu mobiiliviestintäjärjestelmä Bylock, jota Gülenin liikkeen jäsenten on sanottu käyttävän. Se on viranomaisten mukaan ollut Kılıçin puhelimessa elokuussa 2014. Kılıç on kiistänyt edes ladanneensa sovellusta.

”Taner Kılıç ei ole Fethullah Gülenin liikkeen kannattaja tai seuraaja, ja hän on itse asiassa kritisoinut sen roolia Turkissa. Ainoa todiste häntä vastaan on väitetty sovellus puhelimessa, eikä se edes voisi olla todiste rikoksesta, vaikka olisikin totta”, Shetty sanoo.

Kılıçin pidätyksen ovat tuominneet laajasti niin muut ihmisoikeusjärjestöt, Yhdysvallat kuin EU:kin.

”On vaikea olla arvioimatta Kılıçin pidätystä vasten viimeaikaista huolestuttavaa trendiä, jossa ihmisoikeuspuolustajia ja muita kansalaisyhteiskunnan toimijoita vastaan käydään oikeustoimin“, sanoi EU:n ihmisoikeuskomissaari Nils Muiznieks sosiaalisen median viesteissään.

Dismayed at crim investigation of @Amnesty’s #TanerKilic in #Turkey, urge authorities to end his arbitrary detention https://t.co/BcTIAsWnDw pic.twitter.com/YPbheaJ9A7

— Nils Muiznieks (@CommissionerHR) June 10, 2017

Turkki on heinäkuun 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen pidättänyt ja erottanut tai hyllyttänyt kymmeniä tuhansia julkisen sektorin työntekijöitä, kuten poliiseja ja opettajia. Satoja mediajulkaisuja ja kansalaisjärjestöjä on suljettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia