Tutkimus: Vakaa valtio selviää parhaiten ilmastonmuutoksesta
Ilmastonmuutoksesta johtuvat konfliktit estetään parhaiten vahvistamalla valtion instituutioita ja kestävää kehitystä. Pitkäjänteinen kehitysyhteistyö on siihen parempi työkalu kuin katastrofiapu, sanovat tutkijat.
Etiopialaisia hakemassa vettä kaivolta pitkän kuivuuskauden jälkeen. Kuivuuskaudet ovat pidentyneet ilmastonmuutoksen seurauksena ja veden puute on omiaan synnyttämään konflikteja. Kuva: Andrew Heavens / CC BY-NC-ND 2.0.
Ilmastonmuutoksesta johtuva ruoan ja veden puute on yhä useammin syy väkivallan tai konfliktin puhkeamiseen. Valtioilla on kuitenkin edelleen merkittävä rooli konfliktien ehkäisemisessä, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
”Toimintakykyinen hallitus on tärkeämpi rauhan työkalu kuin vakaa ilmasto”, sanoo tutkimukseen osallistunut professori Bear Braumoeller Michiganin yliopistosta.
Tutkimuksessa selvisi, että kaikkein haavoittuvimpia olivat köyhät maat, joissa oli heikot poliittiset instituutiot ja jotka ovat hyvin riippuvaisia maataloudesta. Vakaa valtio ja vahvat instituutiot pitävät huolen siitä, että ilmaston lämpenemisestä johtuvien kuivuuskausien tai tulvien yli päästään ilman konfliktia.
”Maat, jotka eivät suoraan kärsi ilmastonmuutoksen seurauksista, voivat myös olla haavoittuvia. Toisella puolella maailmaa tapahtuvat ilmastoshokit saattavat nostaa ruoan hintaa erityisesti maissa, jotka ovat riippuvaisia ruoan tuonnista”, Braumoeller sanoo.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on ennen kaikkea pitkäjänteistä työtä.
”Ei riitä, että annetaan lyhytaikaista ruoka-apua kriisin aikana, vaan on tärkeää vahvistaa haavoittuvien valtioiden instituutioita pitkällä tähtäimellä. Samalla niitä tulisi kannustaa vihreään talouteen ja kestävään kehitykseen.”
Kehitysapu on Braumoellerin mukaan tähän paras työkalu.
”Tulevaisuudessa kehitysapu on entistä tärkeämpää, jotta kehitysmaat selviävät ilmaston lämpenemisestä aiheuttamista muutoksista.”
Tutkimuksesta julkaistiin artikkeli Journal of Peace Research -tiedejulkaisussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia