Tutkijat: Kymmenesosa kalansaaliista päätyy takaisin mereen
Kalastusalukset heittävät vuosittain pois miljoonia tonneja käyttökelpoista kalaa. Viime vuosina ilmiö on vähentynyt, todennäköisesti kalakantojen hupenemisen vuoksi, käy ilmi tutkimuksesta.
Pois heitetyllä kalalla täytettäisiin vuosittain 4 500 olympiauima-allasta, sanovat tutkijat. Kuva: Craig Richardson / CC BY-NC-ND 2.0.
Teolliset kalastusalukset heittävät takaisin mereen vuosittain lähes kymmenen miljoonaa tonnia kalaa. Tämä tarkoittaa, että viimeisen vuosikymmenen aikana lähes kymmenesosa maailman kalansaaliista on heitetty pois, selviää Länsi-Australian yliopiston ja Brittiläisen Kolumbian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Aikana, jolloin huolet ruokapulasta ovat lisääntyneet, pois heitetty kala olisi voitu panna parempaankin käyttöön, toteaa tutkimuksen päätekijä, tohtori Dirk Zeller Länsi-Australian yliopistosta tiedotteessa.
Tutkimus tehtiin muun muassa YK:n maatalous- ja ruokajärjestön tilastojen avulla. Tutkijoiden mukaan kalaa heitetään pois monesta eri syistä. Jotkut kalastustekniikat vahingoittavat kaloja, eikä niitä voi enää myydä, osa kaloista on liian pientä tai alukset saattavat saada kalaa, jota ne eivät tavoitelleet.
Osa aluksista myös jatkaa kalastusta sen jälkeen, kun ne ovat jo saaneet myyntikelpoista saalista. Jos isompaa kalaa löytyy, edellinen saalis heitetään pois.
Tutkimuksen mukaan kalan tuhlaaminen on kuitenkin vähentynyt sitten 1980-luvun, jolloin pois heitettiin jopa 18 miljoonaa tonnia kalaa vuodessa. Periaatteessa väheneminen voi liittyä parempaan sääntelyyn ja uuteen teknologiaan, mutta tutkijat uskovat, että se on merkki myös kalakantojen hupenemisesta. Saaliit ovat vähentyneet joka vuosi 1,2 miljoonalla tonnilla 1990-luvun puolivälistä alkaen.
”Poisheittäminen vähenee, koska olemme jo kalastaneet niin paljon, että operaatioissa saadaan yhä vähemmän kalaa, joten pois heitettävääkin on vähemmän”, Zeller sanoo.
Tutkimus julkaistiin Fish & Fisheries -lehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia