Suomi on kolmanneksi paras kehitysmaiden tukija | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi on kolmanneksi paras kehitysmaiden tukija

Tanska on tuoreen mittauksen mukaan parhaiten kehitysmaiden tukemiseen sitoutunut maa. Suomikin pärjää hyvin, vaikka menettikin viime vuoden ykkössijansa.

Pohjoismaiden lippuja

Pohjoismaat pärjäävät hyvin vertailussa, joka mittaa sitoutumista kehitysmaiden tukemiseen. Kuva: Peder Sterll / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomen politiikka tukee maailman kolmanneksi parhaiten kehitysmaiden ihmisten elämän parantamista. Yhdysvaltalaisen kehitysalan ajatushautomon Center for Global Developmentin (CGD) vertailun mukaan Suomi pärjää vertailussa hyvin etenkin finanssipolitiikkansa vuoksi.

CGD:n vertailussa mitataan 27 rikkaan maan ”sitoutumista kehitykseen”, eli sitä, miten niiden politiikka vaikuttaa kehitysmaiden asemaan. Pisteitä saa seitsemällä alueella: kehitysavun lisäksi finanssipolitiikassa, ympäristön huomioinnissa, kauppapolitiikassa, turvallisuudessa, teknologiassa ja maahanmuutossa.

”Kun arvioimme, mitkä maat ovat sitoutuneimpia globaaliin kehitykseen, yleensä ulkomaanapu on ensimmäinen mieleen tuleva asia. Globaali kehitys tarkoittaa kuitenkin paljon enemmänkin, etenkin nykypäivänä”, muistuttaa Masood Ahmed, järjestön puheenjohtaja tiedotteessa.

Suomi oli vasta tämän vuoden alussa julkaistussa edellisessä vertailussa ykkössijalla, mutta nyt se menetti sijoituksensa Tanskalle. Suomi pärjää kuitenkin useimmilla osa-alueilla edelleen hyvin, vertailussa todetaan. Finanssipolitiikassa Suomi on maista paras muun muassa tehokkaan verosääntelyn ansiosta.

Suomen maahanmuuttopolitiikka sen sijaan on vasta puolen välin paikkeille, sijalla 13. Vaikka Suomi ottaa esimerkiksi ulkomaisia opiskelijoita ja sen kotouttamispolitiikka kuuluu parhaimmistoon, se voisi ottaa vastaan enemmän turvapaikanahakijoita ja pakolaisia, vertailussa todetaan.

Tanskan jälkeen vertailun paras maa on Ruotsi, ja Suomen jälkeen tulevat Ranska sekä Saksa. Hännillä on Etelä-Korea. Vertailun tekijöiden mukaan huomionarvoista on, että Yhdysvallat on pudonnut sijalle 23, esimerkiksi Puolan, Slovakian ja Tšekin taakse. Se johtuu esimerkiksi alhaisesta kehitysavusta suhteutettuna bruttokansantuloon sekä korkeista kasvihuonekaasupäästöistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia