Nigerian konfliktialueella taistellaan myös koleraa vastaan
Kolera leviää pakolaisleirillä Nigerian Bornon osavaltiossa, joka on joutunut ääriliike Boko Harmin hyökkäysten kohteeksi.
Koleraa vastaan voidaan rokottaa, mutta usein rokotetta ei ole saatavilla. Kuva: Niklas Morberg / CC BY-NC 2.0.
(IPS) -- Väkivallan koettelema Bornon osavaltio Nigeriassa on joutunut koleraepidemian kynsiin.
Kolera on bakteerin aiheuttama voimakas ripulitauti, joka voi hoitamattomana kehittyä tappavaksi muutamassa tunnissa. Se leviää likaisen veden välityksellä.
Tauti puhkesi maansisäisiä pakolaisia majoittavassa Muna Garagen pakolaisleirissä Bornon osavaltion pääkaupungin Maidugurin ulkopuolella. Leirissä asuu noin 44 000 ihmistä, ja syyskuun alkuun mennessä tartuntoja oli todettu liki 200, Maailman terveysjärjestö WHO raportoi.
Järjestö ryhtyi yhdessä osavaltion terveysviranomaisten kanssa välittömiin toimiin epidemian taltuttamiseksi. Se tarkoittaa muun muassa hoitokeskusten perustamista potilaille, henkilökunnan kouluttamista ja suun kautta nautittavan kolerarokotteen ja puhtaan veden jakelua leirissä ja sen ympäristössä.
Asiantuntijoiden mukaan koleraepidemioita puhkeaa aika ajoin Koillis-Nigeriassa, jossa levottomuudet heikentävät hygieniaoloja.
Vuonna 2002 Maidugurissa perustettu islamistinen Boko Haram aloitti aseellisen kapinan vuonna 2009. Arviolta 75 prosenttia seudun vesi- ja viemärihuollosta on tuhoutunut ja noin 3,6 miljoonaa ihmistä on ilman puhdasta vettä, YK:n lastenrahasto Unicef arvioi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia