Sierra Leone kauppaa valtavaa ”rauhantimanttia” – leijonanosa myyntituloista luvataan kansan hyväksi
Sierra Leonesta on löydetty maan historian suurimpiin kuuluva timantti. Takavuosina timantit toivat sodan, mutta nyt maan johto lupaa, että yli puolet tuotosta ohjataan alueelle, jolta timantti löydettiin.
Sierra Leonen presidentti Ernest Bai Koroma on kiittänyt valtavan "rauhantimantin" löytäjää Emmanuel Momohia siitä, ettei tämä salakuljettanut timanttia ulos maasta. Kuva: Cia Pak / UN Photo.
Sierra Leone lupaa ohjata maasta löydetyn valtavan timantin myyntitulot suurimmaksi osaksi kansan hyväksi. Kaikki eivät usko niin käyvän, sillä timantit rahoittivat aikoinaan maan sisällissotaa ja timantit salakuljetetaan yhä usein ulos maasta.
Nyrkinkokoista, 709 karaatin ”rauhantimanttia” pidetään Sierra Leonen kolmanneksi suurimpana ja maailman 14. suurimpana timanttina. Sen löysi viime maaliskuussa maan itäosissa Konon alueella pastori ja timantinkaivaja Emmanuel Momoh.
Sierra Leonen lain mukaan löytäjien pitäisi luovuttaa tietyn kokoiset timantit valtiolle, joka ottaa niistä verot. Käytännössä timantit myydään kuitenkin usein mustassa pörssissä. Momoh päätti noudattaa lakia ja luovuttaa timantin hallitukselle myytäväksi.
Hallitus on luvannut, että yli puolet myyntiarvosta ohjataan elinolosuhteiden parantamiseen etenkin Konon alueella. Momohin osuutta ei tiedetä.
”Rauhantimantti parantaa merkittävästi kansamme elämää. Se tuo puhdasta vettä, sähköä, kouluja, terveyspalveluita, teitä ja siltoja kyliimme ja Konon alueelle. Tämä timantti edustaa toivoamme paremmasta tulevaisuudesta, kun Sierra Leonen luonnonvarat rahoittavat kasvua, kehitystä ja työpaikkoja”, Momoh sanoi timanttien myyntiverkosto Rapaport Groupin tiedotteessa.
Rapaportin on määrä myydä timantti joulukuussa New Yorkissa järjestettävässä huutokaupassa.
Timanttia yritettiin myydä jo keväällä, mutta Sierra Leone ei ollut tyytyväinen 7,8 miljoonan dollarin, eli noin 6,6 miljoonan euron tarjoukseen. New York Times -lehden mukaan timantin arvo voi olla jopa 50 miljoonaa dollaria, eli noin 43 miljoonaa euroa.
Timanttirahoille olisi käyttöä, sillä Sierra Leone kuuluu maailman köyhimpiin maihin ja se kärsii edelleen vuosien 2014–2015 ebolaepidemian vaikutuksista. Timanteilla on kuitenkin ristiriitainen historia, sillä maan verinen, vuonna 2002 päättynyt sisällissota käytiin osittain timanttikaupasta saaduilla varoilla. Kapinalliset välittivät timantteja Sierra Leonen presidentille Charles Taylorille ja saivat vastineeksi aseita. Taylor istuu nykyisin vankeustuomiota sotarikoksista, mutta timantteja salakuljetetaan maasta ulos edelleen.
Luottamusta kansassa ei herätä myöskään se, että vuonna 1972 myydyn maailman suurimman timantin myyntitulot katosivat mystisesti. Hallitus on kuitenkin vakuutellut, että tällä kertaa se toimii läpinäkyvästi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia