Argentiina kielsi yli 60 kansalaisaktivistin osallistumisen WTO-kokoukseen – myös suomalaisjärjestölle kielto
Kansalaisjärjestöt ovat tyrmistyneitä päätöksestä, jonka mukaan yli 60 kansalaisaktivistia ei pääse osallistumaan Maailman kauppajärjestön ministerikokoukseen. Taustalla arvellaan olevan pelko protesteista.
WTO:n ministerikokous alkaa Buenos Airesissa sunnuntaina. Kuva: World Trade Organization / CC BY-SA 2.0.
Argentiinan hallitus on kieltänyt 63:a kansalaisyhteiskunnan edustajaa osallistumasta Maailman kauppajärjestön (WTO) ministerikokoukseen, joka alkaa tämän viikon sunnuntaina Buenos Airesissa.
Kiellon saaneet edustavat noin 20:tä eri järjestöä, joista useimmat toimivat oikeudenmukaisempaan maailmankauppaan pyrkivässä Our World Is Not For Sale -verkostossa. Verkoston mukaan vain pari kiellon saanutta järjestöä edustaa yrityksiä, loput kansalaisyhteiskuntaa.
Kieltolistalla on myös suomalainen Siemenpuu-säätiö, joka tukee kehitysmaiden ympäristöjärjestöjä. Sille tai muillekaan järjestöille ei ole kerrottu syytä kieltoon.
Siemenpuu and several other CSOs such as @TNInstitute and @FoEint are being barred from #WTO ministerial conference by #Argentina government. No justification given. https://t.co/GieAEP5gDH
— Siemenpuu (@Siemenpuu) November 30, 2017
Asiasta kirjoittaneen Financial Times -lehden mukaan taustalla on pelko protesteista. Vuonna 1999 Seattlessa järjestetty WTO:n ministerikokous muistetaan suurista kahakoista, mutta niiden jälkeen kokoukset ovat pääosin olleet rauhallisia.
Kansalaisyhteiskunnan edustajat olivat jo ehtineet saada WTO:lta luvan osallistua kokoukseen. Ne saivat peruutuksesta tiedon WTO:lta, joka kertoi yrittäneensä neuvotella Argentiinan hallituksen kanssa asiasta.
Siemenpuun lisäksi osallistumislupa on peruttu myös kansainvälisen Maan ystävät -järjestön sekä brittiläisen Global Justice Now'n edustajilta.
”Olemme osallistuneet WTO:hon yli vuosikymmenen ajan. -- Emme ole koskaan aiemmin saaneet tällaista kohtelua isäntähallitukselta – koko delegaatiomme akkreditointi on peruttu viime minuutilla ilman mitään syytä”, kertoo Global Justice Now'n johtaja Nick Dearden tiedotteessa.
WTO on hallitusten välinen järjestö, joka pyrkii purkamaan kaupan esteitä ja sopii kansainvälisistä kaupan säännöistä. Kahden vuoden välein järjestettävä ministerikokous on sen ylin päättävä elin.
Suomalaista järjestökenttää edustaa kokouksessa Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) vaikuttamistyön koordinaattori Maija Lumme, joka osallistuu kokoukseen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) delegaatiossa.
Eetti ja Siemenpuu toivovat nyt, että Suomi ottaisi kantaa järjestöjen osallistumisen sallimisen puolesta.
”Maailmankaupan sääntöjen pitää olla oikeudenmukaisia, mutta tähän tavoitteeseen ei päästä eväämällä kansalaisyhteiskunnalta pääsy keskusteluun”, Lumme toteaa järjestön tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia