Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta”

Monien entisten neuvostomaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on heikentynyt. Edes muut ihmisoikeusjärjestöt eivät enää tue heitä, kertoo Amnesty.

Mielenosoittajia ja sateenkaarilippuja

Mielenosoittajia Pietarissa vuonna 2014. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Venäjän kielteiset asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat pahentaneet tilannetta myös muissa entisissä neuvostomaissa. Kuva: Maria Komarova / CC BY-NC-ND 2.0.

Homofobia, syrjintä ja Venäjän ristiretki homosuhteita vastaan ovat ruokkineet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (hlbti) kohdistuvaa vihamielisyyttä entisissä neuvostomaissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Tänään julkaistun raportin mukaan hlbti-ihmisten syrjintä on syventynyt viime vuosina Armeniassa, Valko-Venäjällä, Kazakstanissa ja Kirgisiassa. Asenteiden koventumiseen ovat järjestön mukaan vaikuttaneet muun muassa Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaavat toimet sekä myös maan median asenteet.

“Venäjä ja sen media ovat vaikutusvallallaan pahentaneet hlbti-ryhmien tilannetta monissa entisissä neuvostomaissa. Niiden röyhkeä hyökkäys hlbti-oikeuksia vastaan on rohkaissut muita hallituksia ajamaan samanlaisia vähemmistöjä sortavia uudistuksia ja kiihdyttänyt negatiivisia asenteita kansalaisten keskuudessa”, sanoo Denis Krivosheev, Amnestyn Eurooppa ja Keski-Aasia -yksikön varajohtaja tiedotteessa.

Kaikki neljä raportissa käsiteltyä maata ovat Venäjän liittolaisia, ja kaikissa niistä on yritetty viime vuosina saada läpi samantyyppisiä ”homopropagandan” kieltäviä lakeja kuin Venäjällä. Valko-Venäjä on onnistunut saamaan lain läpi, Armenia ja Kirgisia taas ovat kieltäneet samaa sukupuolta olevien avioliitot perustuslaissa.

Maissa on kielletty myös hlbti-ryhmien Pride-kulkueet tai niiden kimppuun on hyökätty. Poliisi ei ole pystynyt estämään eikä tutkimaan homofobisten ryhmien tekemiä viharikoksia. Hlbti-aktivistien järjestäytymisvapautta on rajoitettu, raportissa kerrotaan.

Jopa muut ihmisoikeusjärjestöt syrjivät hlbti-aktivisteja. Esimerkiksi Kirgisiassa vain yksi tunnettu ihmisoikeusjärjestö tuomitsi vuonna 2015 tapahtuneen hyökkäyksen hlbti-tapahtumaan.

”Amnesty vetoaa ihmisoikeusjärjestöihin: työskennelkää hlbti-järjestöjen rinnalla”, Krivosheev sanoo.

Järjestö vaatii neuvostomaiden hallituksia turvaaman hlbti-ryhmien työn sekä kansainvälistä yhteisöä vetoamaan hallituksiin, jotta nämä puuttuisivat syrjintään ja viharikoksiin. EU-maiden pitäisi huomioida hlbti-aktivisti muiden ihmisoikeustoimijoiden rinnalla ja tukea näitä, se sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia