Thaimaassa käydään oikeutta siirtotyöläisiä vastaan – riistosta syytetty työnantaja nosti kunnianloukkaussyytteet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaimaassa käydään oikeutta siirtotyöläisiä vastaan – riistosta syytetty työnantaja nosti kunnianloukkaussyytteet

Yli 20-tuntisia työpäiviä tehneet myanmarilaiset työntekijät voivat saada vankeusrangaistuksen.

Kanavartaita grillissä

Thaimaan broileriteollisuus on kovan kritiikin kohteena, sillä broileritila haastoi työntekijänsä oikeuteen kunnianloukkauksesta. Kuva: Shoko Muraguchi / CC BY-NC-ND 2.0.

Thaimaassa alkoi eilen erikoinen oikeudenkäynti, jossa thaimaalainen broilerikasvattamo syyttää tehtaassa työskennelleitä myanmarilaisia siirtotyöläisiä kunnianloukkauksesta.

Jupakka alkoi kesäkuussa 2016, kun 14 työläistä pakeni Thammakaset-yrityksen kanafarmilta ja kertoi joutuneensa tekemään yli 20-tuntisia työpäiviä. Palkka jäi alle lain edellyttämän minimin, ylitöitä oli pakko tehdä, liikkumista rajoitettiin ja henkilöllisyystodistukset takavarikoitiin.

Työntekijät jättivät asiasta valituksen maan ihmisoikeuskomissiolle, ja Thammakaset määrättiin maksamaan heille korvauksia.

Thammakaset kuitenkin käynnisti työntekijöitä vastaan oikeustoimet. He voivat saada sakkoja sekä 1,5 vuoden vankeusrangaistuksen, kertoo suomalainen Finnwatch-järjestö.

Tapaus on nostanut jälleen esiin Thaimaan siirtotyöläisten kurjan aseman. Esimerkiksi myös kalastusaluksilla on ilmennyt pakkotyötapauksia, ja erityisen huonossa asemassa ovat juuri myanmarilaiset.

Lisäksi kritiikkiä on saanut koko kunnianloukkauslaki, jota käytetään nyt ensimmäistä kertaa vastaavalla tavalla. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan kunnianloukkaus rikoksena pitäisi poistaa ja siirtää siviiliasiaksi ja Finnwatch kehottaa muuttamaan lakia niin, ettei yritysten kunnian loukkaaminen olisi rikos.

Finnwatch tukee thaimaalaista siirtotyöläisten oikeuksien järjestöä MWRN:ää ja kerää parhaillaan nimiä vetoomukseen työntekijöiden puolesta Thaimaan hallitukselle. Thammakasetin tuotteilla on yhteyksiä Suomeen asti, sillä kohuun asti se toimitti broilereita thaimaalaiselle Betagro-yhtiölle. Betagron tuotteita on myyty myös Suomessa.

”Thaimaan tulee korjata puutteet vientiteollisuuden työoloissa sekä sallia siirtotyöntekijöiden ammatillinen järjestäytyminen. Arvostelijoiden hiljentäminen tekaistuilla oikeusjutuilla ei vie maan ihmisoikeustilannetta oikeaan suuntaan ”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia