Raportti: Erot vastasyntyneiden kuolleisuudessa jopa 50-kertaisia – ”petämme maailman köyhimmät vauvat” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Erot vastasyntyneiden kuolleisuudessa jopa 50-kertaisia – ”petämme maailman köyhimmät vauvat”

Joka vuosi 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisenä elinkuukautenaan. Unicefin mukaan suurin osa kuolemista olisi estettävissä.

Nainen imettää vastasyntynyttä sairaalasängyllä

Unicef on huolissaan vastasyntyneiden kuolleisuudesta. Intialainen Sadhana synnytti terveen lapsen Karaulin sairaalassa. Kuva: Poulomi Basu / CIFF / CC BY-NC 2.0.

Köyhimmissä maissa syntyvien vauvojen mahdollisuudet selvitä hengissä ensimmäisestä elinkuukaudestaan ovat jopa 50 kertaa pienemmät kuin rikkaissa maissa, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan matalan tulotason maissa vastasyntyneiden kuolleisuus on keskimäärin 27 tuhannesta, korkean tulotason maissa määrä on kolme. Ääripäissä erot ovat vieläkin suuremmat.

”Vaikka olemme yli puolittaneet alle 5-vuotiaiden kuolemat viimeisen neljännesvuosisadan aikana, emme ole edistyneet samalla tavalla alle kuukauden ikäisten lasten kuolemien vähentämisessä. Ottaen huomioon, että suurin osa näistä kuolemista on estettävissä, petämme maailman köyhimmät vauvat”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta H. Fore tiedotteessa.

Vähiten vastasyntyneitä kuolee Japanissa, Islannissa ja Singaporessa, noin yksi tuhannesta. Eniten lapsia kuolee Pakistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Afganistanissa, joissa luku on 40 tai enemmän. Suomi on vastasyntyneille neljänneksi paras maa; kuolleisuus on noin 1,2 tuhannesta.

Yhteensä 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisen elinkuukautensa aikana joka vuosi. Yli 80 prosenttia kuolemista johtuu ennenaikaisesta syntymästä, synnytyskomplikaatioista tai infektioista, kuten keuhkokuumeesta ja verenmyrkytyksestä, raportissa kerrotaan.

Unicef aloittaa helmikuussa kampanjan vastasyntyneiden pelastamiseksi. Sen mukaan tarvitaan muun muassa terveyshenkilökunnan koulutusta ja rekrytointia, parempia terveyskeskuksia ja kunnollisia lääkkeitä ja välineitä.

Muun muassa pula koulutetuista terveystyöntekijöistä vaikeuttaa tilanteen parantamista. Esimerkiksi Norjassa on 218 lääkäriä, hoitajaa ja kätilöä 10 000:ta ihmistä kohti, Somaliassa vain yksi, raportissa kerrotaan.

Kommentit

Lähettänyt Kaija (ei varmistettu) 21.2.2018 - 16:50

Olisi hyvä, että enemmän huomioitaisiin UNFPA:n toimintaa. UNFPA tekee arvokasta työtä mm. seksuaalivalistuksen, ehkäisyn ja äitikuolleisuuden asialla. Pitkällä tähtäimellä tämän järjestön tekemä työ tulee ihan oikeasti vaikuttamaan enemmänkuin UNICEF:n siihen miten paljon vauvoja kuolee... UNICEF toki auttaa lapsia tällä hetkellä, mutta ongelman ratkaisun avaimet ovat UNFPA:lla!

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia