Uusi tietopankki paljastaa ihmiskaupan salat – lapsikaupassa on usein perhe mukana
Uusi nettisivusto yrittää suitsia ihmiskaupan miljardibisnestä tietoa keräämällä.
Ihmiskaupan uhrit joutuvat usein vaarallisiin töihin palkatta tai hyvin pienellä korvauksella. Kuva rakennustyömaalta Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Kuva: Shahidul Alam / IPS.
Ihmiskauppaa koskevan tietopankin ensimmäiset paljastukset koskevat alaikäisiä nuoria, joita on myyty orjuuden kaltaiseen työhön eri puolilla maailma. Se on jäävuoren huippu ihmiskaupan miljardibisneksestä, jonka suitsimista uusi nettisivusto edistää.
Internetin ensimmäinen ihmiskauppaportaali on nimeltään Counter-Trafficking Data Collaborative (CTDC). Sen perustivat YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM ja orjuutta vastustava Polaris-järjestö. Tietoa kerätään eri puolilla maailmaa toimivilta ihmiskauppaa vastustavilta järjestöiltä.
”Data auttaa muotoilemaan ihmiskaupan vastaista politiikkaa ja toimintaohjelmia”, sivuston asiantuntija Harry Cook uskoo.
Ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan yli 20 miljoonaa, ja tietopankki kattaa jo nyt 80 000 tapausta, jotka ulottuvat seksityöhön pakotetuista naisista lapsiorjiin. Perhe myy lapsensa
Lapsikauppaa koskeva data paljastaa, että joku perheenjäsen on mukana juonessa miltei puolessa tapauksista. Eniten lapsia kaupataan seksityöhön, mutta muukin pakkotyö on yleistä.
Carlos, 16, lähti sukulaisen kutsumana Guatemalasta Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Hän joutuikin raatamaan rakennukselle 12-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa. Palkka meni sukulaiselle maksuksi matkasta, asumisesta ja ruuasta.
Cookin mukaan tilastoista ei aiemmin aina havaittu yhteyttä lapsityöhön, kun sukulaiset hoitivat matkojen järjestelyt. Hän muistuttaa, ettei perhe suinkaan aina tarkoita pahaa lähettäessään lapsen matkaan.
”Haluamme auttaa perheitä tekemään kaikkia hyödyttäviä ja kauaskantoisia suunnitelmia, jotka kunnioittavat lasten oikeuksia ja toiveita”, hän sanoo.
Tiskaamaan ilman palkkaa
Carlos sai apua Polaris-järjestön auttavan puhelimen kautta, mutta kaikille ei käy yhtä hyvin.
Fernandoa uhkailtiin, jotta hän liittyisi rikollisjengiin kotimaassaan El Salvadorissa. Poika lähti pakoon ja maksoi salakuljettajalle päästäkseen Yhdysvaltoihin. Texasin rajalla odotti ravintolanomistaja, joka osti Fernandon ja pakotti hänet tiskaamaan astioita palkatta viisi vuotta. Karkotusta pelkäävän Fernandon orjatyö jatkuu edelleen.
Britanniassa nousi kohu, kun maa epäsi oleskeluluvan vietnamilaiselta teinipojalta, jonka huumeliiga oli tuonut väkisin maahan. Poikaa odottaa karkotus Vietnamiin, jossa hänellä ei ole enää omaisia. Hänen pelätään joutuvan uudelleen ihmiskauppiaiden kynsiin.
Ihmisoikeudet unohtuvat
Ihmiskaupan uhriksi joutuminen jättää syvät jäljet nuorten henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Heidän haavoittuvuuttaan hyväksikäytölle lisää se, että ihmisoikeudet eivät aina ole viranomaisten toiminnan lähtökohtana, Cook huomauttaa.
”Siirtolaisuutta ei pidä estää, mutta se pitää hoitaa oikein kaikilla tasoilla. Muuten rikollisille jää liikaa tilaa toimia”, hän jatkaa.
Järjestöt uskovat, että uusi tietopankki auttaa vahvistamaan ihmiskaupan vastaista toimintaa paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, mikä vähentää asteittain ihmisten kauppaamista ja hyväksikäyttöä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia