Somalia on vaarallinen maa äideille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalia on vaarallinen maa äideille

Somaliassa kuolee 732 äitiä 100 000 synnytystä kohti. Näin se on yksi vaarallisimmista maista äideille. Suomi tukee äitien terveyspalveluja ja kätilöiden koulutusta.

Kätilö rekisteröi tuoreen äidin sairaalan tietokantaan. Äiti istuu sairaalan sängyllä vastasyntynyt vauva sylissään.

Kätilö rekisteröi tuoreen äidin sairaalan tietokantaan. Tuore äiti saa pienen äitiyspakkauksen eli kapaloliinan, syöttökupin ja hyttysverkon. Kuva: A.Gichigi / Trócaire / CC BY 2.0.

Somaliassa kuolee 732 äitiä 100 000 synnytystä kohti ja moni somaliäiti jää edelleen ilman terveyspalveluja, tiedottaa ulkoministeriö. Äitikuolleisuus oli viime vuonna Somaliassa maailman kuudenneksi korkeinta.

Ennenaikaiset synnytykset ovat yleisiä, sillä sekä äidit että lapset ovat ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuivuuden takia erittäin laihoja. Äidin aliravitsemus vaikeuttaa ja ennenaikaistaa synnytystä.

Suomi tukee äitien terveyspalveluja ja kätilöiden koulutusta. Esimerkiksi Hargeisan sairaalassa se tukee siirtolaisrahasto IOM:n kautta työtä, jossa muun muassa Suomen somaleihin kuuluvat lääkärit ja sairaanhoitajat kouluttavat paikallisia terveydenhuollon ammattilaisia äitiys- ja lapsiterveydestä. Koulutuksen ansiosta sairaalan lasten kuolleisuus on laskenut jopa yli 90 prosenttia.

Myös YK:n väestörahasto UNFPA tukee Hargeisan sairaalan työtä ja Suomi on yksi sen suurimmista rahoittajista. Järjestö tukee seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden parantumista ja oikeuksien toteutumista. Rahaston ansiosta vuonna 2016 Somaliassa 650 naista pelastui synnytyksessä ja 115 000 ei-haluttua raskautta onnistuttiin ehkäisemään.

UNFPA rahoittaa muun muassa vuonna 2014 avattua Mogadishun kätilöopistoa, josta tähän mennessä on valmistunut 150 kätilöä. Sisällissota lopetti aikoinaan kätilöiden koulutuksen ja edelleen maasta puuttuu jopa 22 000 kätilöä, jotta Maailman terveysjärjestö WHO:n suositukset turvallisista synnytyksistä täyttyisivät. Esimerkiksi vuonna 2016 vain yhdeksässä prosentissa synnytyksistä oli mukana koulutettu terveydenhuollon ammattilainen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia