Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat
Yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Pitkällä tähtäimellä se ei toimi, varoitetaan ajatushautomo BTI:n tuoreessa tutkimuksessa.
Varsovassa osoitettiin joulukuussa 2017 mieltä oikeuslaitoksen riippumattomuutta heikentävää lakia vastaan. Puolan demokratian tila nostetaan huolenaiheeksi Bertelsmann Stiftung -ajatushautomon uudessa raportissa. Kuva: Grzegorz Żukowski / CC BY-NC 2.0.
Yhä useampi ihminen elää maassa, joita hallitaan itsevaltiaan ottein. Huonoa kehitystä nähdään myös maissa, joita aiemmin on pidetty demokratioina, varoittaa saksalainen ajatushautomo Bertelsmann Stiftung (BTI).
Sen viime viikolla julkaistussa raportissa analysoidaan demokratian, markkinatalouden ja hallinnon tilaa 129 kehittyvässä maassa. Tulokset näyttävät synkiltä: demokratian laatu on pudonnut alimmilleen sitten vuoden 2006, jolloin BTI alkoi julkaista raporttiaan.
Viimeisten kahden vuoden aikana 40 hallitusta on heikentänyt oikeusvaltioperiaatetta ja 50 maata poliittisia vapauksia. Monien maiden hallitsijat ovat valituksi tultuaan tukahduttaneet poliittisia vapauksia laajentaakseen omaa valtaansa. He eivät puutu talousongelmiin riittävän hyvin tai jos puuttuvat, köyhien ja syrjittyjen kustannuksella, raportissa kerrotaan.
Samantyyppisiä arvioita ovat viime aikoina esittäneet myös esimerkiksi amerikkalainen Freedom House -järjestö sekä hallitusten välinen demokratiainstituutti IDEA.
”Monet hallitsijat yrittävät lujittaa johtajuusvaatimuksensa sortotoimilla. Pitkällä tähtäimellä hallitseminen pakottamalla, ei vuoropuhelulla, johtaa kuitenkin aina umpikujaan”, sanoo Bertelsmann Stiftungin puheenjohtaja Aart De Geus tiedotteessa.
Huolena on myös se, että aiemmin demokratiassa hyvin kehittyneet maat ovat heikentyneet, kuten esimerkiksi Brasilia, Puola ja Turkki. ”Uusiksi autokratioiksi” eli itsevaltaisesti hallituiksi maiksi mainitaan Bangladesh, Libanon, Mosambik, Nicaragua ja Uganda. Ne eivät raportin sen mukaan täytä enää edes demokratian minimivaatimuksia. Esimerkiksi Bangladeshissa huonosti järjestetyt vaalit ovat pudottaneet sen takaisin demokratiasta autokratiaksi.
Raportin mukaan tällä hetkellä 3,3:a miljardia ihmistä hallitaan itsevaltaisesti, 4,2 miljardia taas elää demokratiassa. Parhaiten demokratia toimii Uruguayssa, Virossa ja Taiwanissa, huonoimmin Somaliassa, Syyriassa ja Jemenissä.
Raportissa muistutetaan, että demokratia on parempi hallintomuoto kuin itsevaltius. Esimerkiksi korruptiota vastaan on onnistunut taistelemaan menestyksekkäästi 12 demokratiaa mutta vain yksi autokratia. Hyvin toimivat markkinat on 27 demokratialla ja vain kahdella autokratialla.
Raportin arviot perustuvat 250 asiantuntijan analyyseihin. Arvio kattaa ajanjakson helmikuusta 2015 tammikuun 2017 loppuun.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia