Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.

Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar on ottanut viime vuosina pieniä askeleita kohti demokratiaa. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.

Myanmarin johto on ilmoittanut vapauttavansa lähes 8 500 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. 

Vapautuksesta ilmoitti tiistaina maan vasta valitun presidentti Win Myintin toimisto. Hän seurasi samalla vanhaa perinnettä, jossa vapautetaan uudenvuodenpäivänä vankeja.

Vapautukset aloitettiin samana päivänä, ja suurin osa vapautetuista on huumerikollisia, kertoo uutistoimisto Reuters. Poliittisia vankeja on 36. 

Heidän joukossaan on muun muassa etniseen kachin-ryhmään kuuluvat maanviljelijä Lahpai Ga sekä kaksi uskonnollista johtajaa, Dumdaw Nawng Latt ja Langjaw Gam Seng. Heitä syytettiin epämääräisen ”laittomien yhdistysten” lain perusteella kuulumisesta aseistettuun oppositioryhmään, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Aiemmin sotilasjuntan hallitsema Myanmar on siirtynyt viime vuosina asteittain demokratiaan sen jälkeen, kun Nobel-palkitun Aung San Suu Kyin NLD-puolue voitti vaalit vuonna 2015. Maa on viime vuosina vapauttanut satoja poliittisia vankeja, mutta se on edelleen osin yhä sotilaiden hallinnassa ja uudistukset ovat edenneet hitaasti.

Järjestöt muistuttavatkin, että satunnaisten armahdusten sijaan tärkeämpää olisi uusia koko poliittinen järjestelmä.

”Todelliset uudistukset vaativat luopumista sorron arkkitehtuurista ja hallituksen kriitikoiden syyttämisen lopettamisesta”, kirjoittaa HRW:n Aasian osaston asiantuntija Richard Weir

Myanmarissa pidätetään ja syytetään yhä epämääräisten lakien perusteella hallituksen kriitikkoja ja muun muassa toimittajia. Aung San Suu Kyin puolue voisi helposti perua nämä lait, muistuttaa brittiläinen Burma Campaign UK -järjestö. Järjestön mukaan maassa on yhä noin 90 poliittista vankia.

Heidän joukossaan on muun muassa kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa, jotka yrittivät viime syksynä tutkia etnisiin rohingyoihin kohdistunutta joukkomurhaa Myanmarissa. Lähes 700 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin väkivaltaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia