Suomalaisjärjestöt kantelivat Ceta-sopimuksesta Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöt kantelivat Ceta-sopimuksesta Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealle

Suomi ei ole selvittänyt EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen ihmisoikeusvaikutuksia, kritisoivat suomalaisjärjestöt.

Aktivisteja makaa maassa Ceta-sopimuksen vastaisessa mielenosoituksessa

Ceta-sopimusta vastaan protestoitiin viime vuonna muun muassa Strasbourgissa. Kuva: Stop TTIP / CC BY-SA 2.0.

Kolme suomalaista kansalaisjärjestöä on lähettänyt Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealle valituksen vapaakauppasopimus Cetan valmistelusta. Niiden mukaan Suomi on laiminlyönyt ihmisoikeusvaikutusten arviointiin liittyvät velvoitteensa sopimusta valmisteltaessa.

”Selvitykset jätettiin tekemättä vedoten siihen, että ne tehtäisiin kansallisen Ceta-ratifioinnin yhteydessä. Nyt, täysistuntokäsittelyn kynnyksellä, vaikutukset ovat edelleen selvittämättä”, kritisoi kansalaisjärjestö Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy järjestöjen yhteisessä tiedotteessa.

Ceta on EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus, joka astui voimaan viime syksynä. Sopimus muun muassa poistaa tullit kaikilta teollisuustuotteilta.

Sopimus koskee myös monia julkisia palveluita. Kriitikoiden mukaan etenkin yhdistettynä Suomen tulevaan sote-uudistukseen se voisi vaikeuttaa kerran yksityistetyn palvelun siirtämistä takaisin julkiseksi. Cetan tuoma investointisuoja on puolestaan herättänyt huolta siitä, että sen turvin yritykset voisivat viedä valtioita oikeuteen.

Attacin, Maan ystävien sekä Globaali sosiaalityö -järjestön mukaan tapa, jolla Cetan hyväksymistä on Suomessa valmisteltu, on vaarantanut Euroopan sosiaalisen peruskirjan säätämien ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumisen monella tavalla. Niiden mielestä Suomen olisi pitänyt arvioida Cetan yhteisvaikutuksia muiden hallituksen esittämien lainsäädäntöhankkeiden, kuten sote-uudistuksen, kanssa.

Järjestöt jättivät asiasta viime viikolla valituksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealle, joka tutkii, ovatko Euroopan sosiaalisen peruskirjan hyväksyneet maat noudattaneet peruskirjan määräyksiä. Peruskirja käsittelee esimerkiksi työelämän oikeuksia sekä terveyteen ja sosiaaliturvaan liittyviä oikeuksia.

Ceta-sopimusta ei ole vielä hyväksytty Suomessa. Hallituksen esitys sen hyväksymisestä on valiokuntakierroksen loppumetreillä ja tulossa pian eduskunnan täysistuntokäsittelyyn.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia