Uutiset EU:n ulko-, turvallisuus- ja kehityspolitiikka
Järjestöt pelkäävät kehitysavun jäävän jalkoihin EU:n uudessa rahoituskehyksessä
EU-komissio haluaisi nostaa unionin ulkosuhteiden rahoitusta tuntuvasti lähivuosina. Järjestöt pelkäävät, että rahaa käytetään jatkossa yhä enemmän oman edun ajamiseen.
EU on maailman suurin kehitysavun antaja. Teini-ikäinen pakolainen opetteli kreikkaa marraskuussa EU-rahoitteisessa hankkeessa. Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.
Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan kehitysyhteistyövarojen kohtalosta EU:n monivuotisessa rahoituskehyksessä, josta komissio antoi ehdotuksensa viime viikolla. Kehys koskee vuosia 2021–2027.
Kehitysapu kuuluu ulkosuhteiden rahoitukseen, johon ehdotetaan tuntuvaa, 26 prosentin korotusta verrattuna edelliseen kehykseen. Summa, 123 miljardia euroa, olisi noin kymmenesosan EU:n koko rahoituskehyksestä.
Komissio haluaisi yhdistää kehitysyhteistyön osaksi isompaa rahoituskokonaisuutta, joka kattaa myös esimerkiksi naapuruussuhteet sekä yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Tällä hetkellä kehitysyhteistyötä rahoitetaan useammasta eri maantieteellisestä ja temaattisesta rahoitusvälineestä.
Järjestöjen pelkona on, että kehitysyhteistyö ja sen tavoitteet jäävät tärkeyslistan hännille ja kehitysyhteistyöhön aiemmin tarkoitettuja varoja suunnataan myös muihin tarkoituksiin.
”Vaarana on, että EU:n ulkopoliittiset tavoitteet ajavat köyhyyden vähentämisen ja kestävän kehityksen ohi. Lisäksi temaattisten rahoitusvälineiden kadotessa on riskinä, että esimerkiksi ihmisoikeustyöhön ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi suunnatut varat vähenevät”, arvioi suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kannanotossaan.
Järjestöt ovat varuillaan, sillä viime aikoina EU on pyrkinyt esimerkiksi käyttämään kehitysyhteistyövaroja muuttoliikkeen torjuntaan sekä jopa sotilaallisiin tarkoituksiin. Myös viime vuonna hyväksyttyä uutta kehityspoliittista linjausta on kritisoitu oman edun tavoittelusta.
Uudessa kehyksessä muuttoliikkeelle olisi oma otsikkonsa, mutta se ei hälvennä järjestöjen huolia.
”Se, että siirtolaisuus on asetettu etusijalle, vahvistaa huolemme siitä, että kehityspolitiikkaa suunnataan uudelleen kohti EU:n omia intressejä”, sanoo Karine Sohet, eurooppalaisjärjestöjen kattojärjestön Concordin asiantuntija.
EU:n kehitysministerit keskustelevat komission ehdotuksesta 22. toukokuuta. Tarkempi ehdotus ulkoisten välineiden toiminnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä. Sen jälkeen neuvottelut siirtyvät jäsenmaille.
TÄSMENNYS: Vaihdettu sana budjetti sanaksi rahoituskehys.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia