Lähes puolet afganistanilaislapsista ei käy koulua – tilastot heikkenivät ensimmäistä kertaa vuosiin
Joissakin Afganistanin maakunnissa jopa 85 prosenttia tytöistä ei käy koulua.
Lähes puolet afganistanilaislapsista ei käy koulua. Kuvassa Sufi Sahib Janin koulun oppilaita Kandaharin maakunnassa vuonna 2015. Kuva: Ishaq Anis / Rumi Consultancy, World Bank Photo Collection.
Noin 3,7 miljoonaa afganistanilaista 7–17-vuotiasta ei käy koulua. Se tarkoittaa lähes puolta maan lapsista, käy ilmi maan opetusministeriön sekä YK:n lastenjärjestön Unicefin tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan poissa koulusta olevien lasten määrä on kasvanut nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002.
Syinä ovat jatkuva konflikti, heikkenevä turvallisuustilanne, lapsiavioliitot, syvään juurtunut köyhyys sekä tyttöjen syrjintä.
60 prosenttia poissa koulusta olevista on tyttöjä, ja pahimmissa maakunnissa jopa 85 prosenttia tytöistä ei käy koulua.
Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt viime vuosina. Viime vuonna yli 3 400 siviiliä kuoli väkivaltaisuuksissa. Tällä hetkellä maata vaivaa myös kuivuus, joka voi YK:n mukaan ajaa jopa kaksi miljoonaa ihmistä vakavaan ruokapulaan.
Tutkimuksen mukaan hyvä uutinen on kuitenkin se, että koulun keskeyttämisluvut ovat alhaiset ja lukutaitoprosentti on parantunut. Nuorista 54 prosenttia osaa nyt lukea, kun vuonna 2005 osuus oli vain 31.
Tutkimuksessa suositellaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja yhteisöpohjaisen koulutuksen lisäämistä, naisopettajien rekrytoimista, lapsiavioliittoihin puuttumista sekä hygienia- ja sanitaatiomahdollisuuksien parantamista kouluissa.
”Tyttöjen ja poikien saaminen kouluun on paljon enemmän kuin luokassa istumissa. Kyseessä on rutiinien ja vakauden tuominen elämään. Se on viisas investointi, kun otetaan huomioon turvattomuus osissa maata”, sanoo Unicefin Afganistanin edustaja Adele Khodr tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia