Järjestöt vetoavat: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi
Nicaraguan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 162 ihmistä. Suomalaisjärjestöt vaativat ulkoministeriötä osoittamaan, että sen sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen toteutuu myös käytännössä.
Lontoossa järjestettiin viime viikolla tukimielenosoitus NIcaraguan hyväksi. Nicaraguan protesteissa on kuollut jo 162 ihmistä. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0.
Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat luovuttaneet ulkoministeriölle vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.
Nicaraguassa on tapettu huhtikuussa alkaneiden mielenosoitusten aikana uutislähteiden mukaan ainakin 162 ihmistä. Yli 1 300 on loukkaantunut. Kuolleiden ja pahoinpideltyjen joukossa on useita opiskelijoita sekä tilanteesta raportoineita toimittajia.
Mielenosoittajat vastustavat presidentti Daniel Ortegan autoritaarista hallintoa. Ne lähtivät alun perin liikkeelle hallituksen aikomuksista korottaa sosiaalimaksuja ja laskea eläkkeitä.
Ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan hallituksen joukot ovat tehneet massiivisia ja mielivaltaisia pidätyksiä, kohdelleet mielenosoittajia julmasti ja halventavasti sekä jopa teloittaneet ihmisiä laittomasti. Myös esimerkiksi YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat vaatineet väkivaltaisuuksien lopettamista.
”Tiesulkujen ja väkivaltaisuuksien eskaloituessa eri puolille maata vaikuttaa siltä, että Nicaraguan hallitus pyrkii voimakeinoin tukahduttamaan kansalaisten liikehdinnän ja saamaan siten tilanteen hallintaan. Voimistuva kansanliike yritetään pelotella hiljaiseksi, mutta toistaiseksi vaikuttaa siltä, että hallituksen toimenpiteet vain lujittavat ihmisten tahtoa muutokseen”, arvioi Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka tiedotteessa.
Solidaarisuus ja joukko muita suomalaisjärjestöjä luovuttivat keskiviikkona ulkoministeri Timo Soinille (sin) vetoomuksen, jossa vaaditaan, että Suomi ottaisi tilanteeseen kantaa.
”Olemme ilahtuneita, että ulkoministeriön tuore tulevaisuuskatsaus korostaa Suomen aktiivisuutta ja omaa esimerkkiä muun muassa demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen edistämisessä sekä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kunnioittamisessa. Nyt on oikea aika näyttää tämä myös käytännössä”, vetoomuksessa todetaan.
Nicaragua oli vuosikymmenien ajan yksi Suomen tärkeimmistä kehitysyhteistyön kumppanimaista, mutta suora valtiontuki lopetettiin joitakin vuosia sitten maan korruptoituneisuuden ja Ortegan itsevaltaisuuden takia. Monilla kansalaisjärjestöillä on kuitenkin edelleen maassa kehitysyhteistyöhankkeita. Esimerkiksi Solidaarisuus parantaa maassa pienviljelijöiden ja -yrittäjien sekä väkivaltaa kokeneiden naisten asemaa.
Levottomuudet haittaavat järjestön työtä, sillä esimerkiksi käsityöläisten kouluttaminen on vaikeutunut tiesulkujen takia, kertoi järjestön työntekijä Franklin Sanchez toukokuussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia