Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa
EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.
EU-maat eivät tee tarpeeksi vesistöjensä eteen. Kuvassa Attenborough'n luonnonpuisto Englannissa. Kuva: Graeme Hoose / CC BY-NC-ND 2.0.
Euroopan pintavedet ovat huonossa kunnossa, käy ilmi EU:n ympäristökeskuksen (EEA) julkaisemasta raportista State of Water. Raporttia varten on kartoitettu 130 000 vesistöä EU:n alueella.
Raportin mukaan ekologinen tila on hyvä vain 40 prosentissa pintavesistä. Surkeimmassa kunnossa ovat jokialueet. Pohjavesistä sen sijaan hyvässä kunnossa on 74 prosenttia.
Vesien tilaa pahentavat erityisesti tehomaatalous, vesivoiman tuotanto ja kemikaalit. Huonoin tilanne on tiheästi asutussa Keski-Euroopassa, mutta ongelmia on Suomessakin, varsinkin rannikkovesistöissä, huomauttaa raporttia kommentoinut ympäristöjärjestö WWF.
EU-maat sopivat vuonna 2000 voimaan astuneessa vesipuitedirektiivissä suojelevansa ja parantavansa vesistöjään niin, että niiden ekologinen tila on hyvä vuonna 2015, tai viimeistään 2027. Nyt EU-maat haluavat siirtää tavoitetta vielä eteenpäin, WWF kritisoi.
Järjestö vaatii jäsenmaita sitoutumaan direktiiviin sen heikentämisen sijaan.
”WWF on pettynyt siihen, miten vähäistä jäsenmaiden kunnianhimo vesiensuojeluun on. On toivottava, että EEA:n luvut herättäisivät”, sanoo Suomen WWF:n suojeluasiantuntija Jenny Jyrkänkallio-Mikkola järjestön tiedotteessa.
WWF:n mukaan EU:lla on hyvä ja toimiva vesilainsäädäntö, sitä pitäisi vain noudattaa.
”Monet maat ovat hyödyntäneet vesipuitedirektiivin sallimia erilaisia poikkeuksia vesien hyvän tilan saavuttamisessa. On ristiriitaista, että poikkeuksista on tullut normi sille, miten direktiiviä pannaan täytäntöön”, Jyrkänkallio-Mikkola sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia