Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja
YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n jäsenmaat hyväksyivät viime viikolla kansainvälisen siirtolaisuussopimuksen. Keskellä YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajčák. Kuva: Mark Garten / UN Photo.
YK:n jäsenmaat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta ovat hyväksyneet ensimmäisen globaalin sopimuksen, joka pyrkii hallitsemaan kansainvälistä siirtolaisuutta.
Perjantaina hyväksytty sopimus ei ole juridisesti sitova. Sen tarkoituksena on pelkän siirtolaisuuteen reagoimisen sijasta ehkäistä siirtolaisuuden riskejä ja yrittää edistää sen hyötyjä.
YK:n edustajat olivat sopimukseen tyytyväisiä. Pääsihteeri António Guterres kiitteli sitä, että sopimus tunnustaa jokaisen oikeuden turvaan, arvokkuuteen ja suojeluun. Myös YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan Miroslav Lajčákin mukaan sopimus on ”historiallinen”.
”Se ei kannusta siirtolaisuuteen eikä myöskään yritä lopettaa sitä. Se ei ole lainopillisesti sitova. Se ei sanele. Se ei määräile. Ja se kunnioittaa täydellisesti valtioiden riippumattomuutta”, hän sanoi sopimuksen hyväksymisen jälkeen viime perjantaina.
Yhdysvallat vetäytyi neuvotteluprosessista aiemmin viime vuonna sanoen, että sopimus loukkaisi sen riippumattomuutta.
Sopimuksessa luvataan esimerkiksi minimoida kielteiset rakenteelliset tekijät, jotka kannustavat ihmisiä lähtemään kotimaistaan, varmistaa, että kaikilla siirtolaisilla on henkilöllisyystodistus ja lisätä laillisen siirtolaisuuden mahdollisuuksia.
Siirtolaisuussopimuksen tausta on vuoden 2015 pakolaiskriisissä, jolloin etenkin Eurooppaan saapui aiempaa suurempi määrä pakolaisia. Seuraavana vuonna järjestetyssä kokouksessa sovittiin, että YK-maat solmivat vuonna 2018 yhteisen sopimuksen siirtolaisuuden hallitsemiseksi. Yli vuoden kestäneiden neuvotteluiden jälkeen sopimusteksti on nyt valmis.
EU-maat ovat kuitenkin viime vuosina olleet riitaisia siitä, miten siirtolaisuutta pitäisi hallita. Uutistoimisto Reutersin mukaan Unkari onkin jo ilmoittanut harkitsevansa sopimuksesta vetäytymistä.
Sopimus on määrä hyväksyä virallisesti joulukuussa Marrakeshissa Marokossa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia