YK:ta uhkaa rahapula – ”aikaisemmin kuin koskaan ennen”
YK:n pääsihteeri António Guterres on vedonnut jäsenmaihin, jotta ne maksaisivat jäsenmaksunsa ajallaan. Muuten maailmanjärjestön ydintoiminnot ovat vaarassa.
Jäsenmaiden hidastelu uhkaa ajaa YK:n rahapulaan. Kuva: Manuel Elias / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.
YK uhkaa jäädä ilman rahoitusta poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa vuotta. Järjestön pääsihteeri António Guterres kertoi eilen lähettäneensä jäsenmaille kirjeen, jossa hän pyytää niitä maksamaan jäsenmaksunsa täytenä ja ajallaan, jotta YK pystyisi jatkamaan avaintoimintojaan.
Rahapula johtuu hänen mukaansa pääosin siitä, että jäsenvaltiot eivät ole maksaneet maksujaan perusbudjettiin. Tilanne on pahempi kuin aiempina vuosina.
”Käteisvirta ei ole koskaan aiemmin ollut näin alhainen näin aikaisessa vaiheessa vuotta, ja myös laajempi trendi on huolestuttava: meiltä loppuu rahat aiemmin ja olemme punaisella pidempään.”
YK:n perusbudjetti rahoitetaan jäsenvaltioiden maksuilla. Se on vuosina 2018–2019 5,4 miljardia dollaria (4,6 miljardia euroa). Rauhanturvaoperaatiot rahoitetaan erikseen.
Kesäkuun loppuun mennessä jäsenvaltiot olivat maksaneet 1,49 miljardia dollaria, mutta viime vuonna summa oli samaan aikaan runsaat 1,7 miljardia. Yhteensä 81 maan pitäisi tänä vuonna maksaa jäsenmaksunsa, YK kertoo.
Pääsihteerin edustaja kertoi, että YK:n sihteeristö pohtii nyt tapoja leikata kuluja keskittyen muihin kuin henkilökuntaan liittyviin kuluihin.
Suomi on YK:n tilastojen mukaan maksanut 11 miljoonan dollarin (9,3 miljoonan euron) osuutensa tammikuussa. Sen sijaan esimerkiksi suurin rahoittaja Yhdysvallat ei vielä ole maksaneet osuuttaan.
Mikäli jäsenvaltio ei maksa maksujaan, se voi menettää äänioikeuden yleiskokouksessa, ellei se pysty todistamaan, ettei se pysty kontrolloimaan rahapulaansa. Tällä hetkellä vain Libya ei voi äänestää, kertoo uutistoimisto Reuters.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia