Laki syrjii naisia monissa maissa – mies voi estää vaimon työssäkäynnin, raiskaukselle vaaditaan todistajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Laki syrjii naisia monissa maissa – mies voi estää vaimon työssäkäynnin, raiskaukselle vaaditaan todistajia

Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan yli puolet maailman maista kieltää tietyt ammatit naisilta. ”Naisen kunnia”, ”häpeä” ja ”tottelevaisuus” ovat sortavien lakien keskeistä sanastoa.

Naisopiskelijoita samanlaisissa asuissa Pakistanissa

Pakistanilaisen lääketieteen opinahjon valmistujaisjuhlassa on runsaasti naisia, mutta moni heistä jää kotirouvaksi avioiduttuaan. Kuva: Fahim Siddiqi / IPS.

(IPS) -- Monien maiden lainsäädäntö syrjii naisia niin työ- kuin yksityiselämässäkin.

Maailmanpankin tuore raportti paljastaa, että maailman 195 valtiosta 104 kieltää yhä tietyt ammatit naisilta heidän sukupuolensa vuoksi. 59 maasta puuttuu lainsäädäntö, joka kieltäisi seksuaalisen ahdistelun työpaikalla. 18 maassa miehellä on oikeus estää vaimonsa työssäkäynti.

”Naisen kunnia”, ”häpeä” ja ”tottelevaisuus” ovat sortavien lakien keskeistä sanastoa. Esimerkiksi Algeriassa laki määrää naisen tottelemaan miestään ja kunnioittamaan myös tämän sukulaisia.

Länsi-Afrikan Gabonissa laki sallii moniavioisuuden ja nainen tarvitsee miehensä tai muun holhoojan suostumuksen avatakseen pankkitilin. Myös Tansania hyväksyy moniavioisuuden, jos mies kykenee elättämään kaikki vaimonsa.

Raiskaus todistettava

Monissa maissa laki vaatii raiskaukselle neljä hyvämaineista todistajaa, mikä tekee asian viemisen oikeuteen useimmiten mahdottomaksi. Iranissa naisen sana painaa vain puolet miehen sanasta, sillä todistajiksi kelpaa neljä miestä tai kolme miestä ja kaksi naista.

Neitsyystestejä perustellaan perheen kunnialla, vaikka kyse on naisen seksuaalisuuden kontrolloinnista. Esimerkiksi Etelä-Afrikan lasten oikeuksien laki sallii testit yli 16-vuotiaille tytöille.

Kunnia putkahtaa esiin myös Chilen aborttilainsäädännössä, jonka mukaan rangaistus abortista lievenee, jos syynä oli naisen ”kunniattoman” käytöksen peittely.

Arviolta 93 prosenttia Afrikan hedelmällisessä iässä olevista naisista asuu maissa, joissa aborttia rajoitetaan ja siitä rangaistaan useisiin vuosiin nousevilla vankeustuomioilla.

Lakeja uudistettiin

Eriarvoisuus ulottuu myös kansalaisuuteen. Yli 20 maata katsoo, ettei äidin kansalaisuus siirry automaattisesti lapselle. Se voi tehdä lapsesta maattoman, mikä epää häneltä oikeuden koulutukseen ja terveydenhoitoon.  Myöhemmin se voi estää häntä saamasta sosiaalietuja, pankkitilin, ajokortin ja työpaikan.

Naisten työnsaantia estetään myös lakiteitse – usein suojeluun vedoten. Venäjä kieltää naisilta 400 työtehtävää, ja Nigerian laki jättää kielletyt alat työministerin päätettäviksi.

Edistystä kuitenkin tapahtuu. Tunisiassa, Jordaniassa ja Libanonissa muutettiin viime vuonna lakia niin, ettei raiskaaja enää pääse pälkähästä avioitumalla uhrinsa kanssa.

Intia kielsi viime vuonna islamilaisen perinteen, jonka mukaan mies voi erota vaimostaan lausumalla kolmesti arabiankielisen sanan avioero.

Lisää muutoksia voi olla luvassa, sillä seksuaalista ahdistelua vastustava #MeToo -kampanja on levinnyt viime syksyn jälkeen kaikkiin maanosiin ja vauhdittanut keskustelua sukupuolten tasa-arvosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia