Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne
Saudi-Arabia polkee ihmisoikeuksia kotimaassa ja ulkomailla – Länsimailla olisi valtaa vaikuttaa, uskoo asiantuntija
Saudi-Arabia on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä muun muassa Jemenin siviilien pommittamisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Asekauppa kuitenkin nostaa länsimaiden kynnystä puuttua maan toimiin.
Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset herättävät huolta, mutta niihin on vaikea puuttua. Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0.
(IPS) -- Saudi-Arabia pommittaa siviilikohteita Jemenissä ja jakaa kuolemantuomioita omille kansalaisilleen kansainvälisestä paheksunnasta huolimatta. Asekauppa länsimaiden kanssa takaa YK:n hampaattomuuden.
YK:n pääsihteeri António Guterres on tuominnut saudien iskut siviilejä vastaan Jemenissä ja vaatinut puolueetonta tukimusta pommituksista. Kanteen nostaminen sotarikoksista kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on myös ollut esillä.
Guterres pitää Jemenin tilannetta maailman pahimpana humanitaarisena kriisinä, sillä kolme neljästä jemeniläisestä on avun tarpeessa. Jemenissä on 29 miljoonaa asukasta, joista yli 8 miljoonaa saa kansainvälistä apua.
Jemenin sisällissota alkoi vuonna 2014, kun Iranin tukemat huthikapinalliset hyökkäsivät pääkaupunkiin ja hallitus pakeni Saudi-Arabiaan. Saudien johtama liittouma koettaa kukistaa kapinan, ja kuolonuhrien määrä on ylittänyt 10 000, joista valtaosa on siviilejä.
YK:n toimet väkivallan lopettamiseksi tai edes tutkimiseksi eivät ole todennäköisiä, koska Saudi-Arabia ostaa miljardien arvosta aseita länsimaista ja Yhdysvallat, Britannia sekä Ranska voivat käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.
Naista uhkaa teloitus
Saudi-Arabia vaatii kuolemantuomiota viidelle kansalaiselleen, joita se syyttää terrorismista. Joukossa on yksi nainen, Israa al-Ghomgham, joka on Amnesty Internationalin mukaan saamassa historiallisen kuolemantuomion pelkästään osallistumisesta mielenosoitukseen.
”Tiedossamme ei ole, että naisaktivistia olisi aiemmin uhattu kuolemalla ihmisoikeuksiin liittyvän toiminnan vuoksi, joten tämä voi olla vaarallinen ennakkotapaus”, Hiba Zayadin Human Rights Watchista sanoo.
Vaikka saudihallitus väittää nykyaikaistavansa maata, kaikki toisinajattelu murskataan edelleen, hän jatkaa.
Zayadin uskoo, että Saudi-Arabia voisi kuunnella länsiliittolaisiaan ja ulkomaisia sijoittajia, jos nämä vetoaisivat väärin perustein vangittujen vapauttamisen puolesta. ”Ja jos vetoomukset eivät tepsi, länsimaiden velvollisuus on vetää Saudi-Arabia vastuuseen teoistaan.”
Kukaan ei ole turvassa
Amnestyn vaikuttamistyön johtaja Daniel Balson muistuttaa, että Saudi-Arabiassa edes lapset tai mieleltään järkkyneet eivät ole turvassa kuolemantuomiolta.
Teloitus uhkaa nyt myös neljää miestä, jotka olivat 16- ja 17-vuotiaita osallistuessaan mielenosoitukseen vuonna 2012. Balsonin mukaan kaikki neljä kuuluvat saudeissa vähemmistönä oleviin šiamuslimeihin ja jokaiselta nyhdettiin tunnustus kiduttamalla.
Vuonna 2016 Saudi-Arabia teloitti 47 henkeä yhtenä päivänä laajasta kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Naisten teloittaminenkaan ei ole uutta: viime vuonna surmattiin kaksi.
Balson kehottaa länsimaita kieltämään aseviennin Saudi-Arabiaan vastalauseena teloituksille ja siviilien tappamiselle Jemenissä.
Auttajat vaarassa Jemenissä
YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Mark Lowcock kertoo, että saudien liittouma teki elokuun loppupuolella ainakin kaksi iskua, joissa kuoli kymmeniä siviilejä, joukossa naisia ja lapsia. Kohteet olivat lähellä terveyspalveluja ja vesihuollon rakennuksia.
Tilanne on erityisen huolestuttava, koska YK ja muut avustusjärjestöt tekevät kaiken voitavansa tavoittaakseen avuntarvitsijat Jemenissä, hän sanoo.
”Konfliktin osapuolten on kunnioitettava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden velvoitteita, ja niitä on painostettava suojelemaan siviilejä kaikin keinoin”, Lowcock vetoaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia