Afrikan maat huolissaan Pariisin ilmastosopimuksen kohtalosta – Maanosa kärsii eniten, vaikka tuottaa murto-osan päästöistä
Afrikka tuottaa vain noin neljä prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä. Nyt maanosassa pohditaan, miten Pariisin ilmastosopimuksen käy, kun itsekkyyden politiikka valtaa alaa.
Etiopian Somalin alueen paimentolaiset kärsivät entistä pahemmista kuivuuskausista ilmastonmuutoksen kiihtyessä. Kuva: William Lloyd-George / IPS.
(IPS) -- Yhdysvaltain aie irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta ja itsekkyyden nousu länsimaiden politiikassa huolestuttavat Afrikkaa, joka on joutunut äärisäiden armoille ilman omaa syytään.
”Maailman ilmasto-ongelmien päävastuulliset koventavat asenteitaan ja saattavat pidättyä tarvittavista toimenpiteistä. Siitä viestii kansallismielisten oikeistoliikkeiden ja ilmastoepäilijöiden nousu länsimaissa”, Pan-African Climate Justice Alliancen pääsihteeri Mithika Mwenda pohtii.
Hän kehottaa Afrikan valtioita pitämään rivinsä koossa saadakseen sananvaltaa Pariisin sopimuksen toteutuksessa ja lupaa kansalaisjärjestöjen tukea maanosan omille ratkaisuille haittojen lievittämiseksi.
Pariisin sopimuksen toteutuksesta on määrä sopia COP24-kokouksessa joulukuun puolivälissä Puolan Katowicessa. Afrikan maat pelkäävät, että osa teollisuusmaista haluaa luistaa lupauksistaan auttaa kehitysmaiden ilmasto-ohjelmien rahoittamisessa.
Kaivannaisteollisuus ja äärioikeisto
”Kaksi vahvaa ryhmää – kaivannaisteollisuus ja kansallismielinen oikeisto – ovat liittoutuneet tässä asiassa. Se on vienyt keskustelun aiempaa dramaattisemmalle tasolle samaan aikaan kun mahdollisuutemme toimia heikkenevät”, Göteborgin Chalmersin teknillisen korkeakoulun professori Martin Hultman vahvistaa. Hän johtaa ilmastonmuutoksen kiistämistä käsittelevää tutkimusta.
Huolestunutta tunnelmaa Keniassa lokakuussa pidetyssä Ilmastonmuutos ja Afrikan kehitys -kokouksessa vahvisti tieto siitä, että Yhdysvallat aikoo irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta.
Kenian ympäristö- ja metsäministeri Keriako Tobiko avasi kokouksen muistuttamalla, että maapallon lämpeneminen on Afrikalle elämän ja kuoleman kysymys.
”Olemme kokeneet ilmastonmuutoksen tuhoisat vaikutukset kansojemme elämään ja elinkeinoihin sekä kansantalouksiimme. Afrikka on maanosista haavoittuvin, vaikka se tuottaa vain noin neljä prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä”, hän tiivisti.
Sopeutumiskyvyn rajat tulevat vastaan
Koska Afrikan ekosysteemit ylittävät valtioiden rajat, maanosan on välttämätöntä puhua yhdellä äänellä, Tobiko sanoi.
Afrikan unioni järjesti syyskuussa ensimmäisen Afrikan ympäristökumppanuustapahtuman. Marraskuun lopulla Keniassa pidetään konferenssi kestävän sinisen talouden tiimoilta. Sininen talous viittaa vesistöihin, joista halutaan lisää taloudellista hyötyä, mutta kestävästi.
Alkuperäistiedon ja -taitojen kunnioittaminen on korostunut Afrikan viimeaikaisissa ympäristö- ja ilmastokokouksissa. Kyläyhteisöt ovat perinteisesti osanneet etsiä ratkaisuja, joiden avulla sopeutua ympäristönsä muutoksiin, YK:n alaisen Afrikan ilmastokeskuksen vetäjä James Murombedzi muistuttaa.
”Muutosten kiihtyessä sopeutumiskyvyn rajat tulevat kuitenkin vastaan, ja silloin tarvitaan yhteiskunnan apua.”
Afrikan ilmasto ja kehitys -kokous arvioi, että nyt on alettava varautua korkeampiin lämpötiloihin kuin aiemmin ajateltiin. ”On varmistettava, että selviämme kolmen asteen lämpötilan noususta ja pystymme silloinkin saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteet”, Murombedzi tähdentää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia