Kysely: Eurooppalaiset haluavat vaatebrändien tekevän enemmän eettisyyden eteen – Ostoksilla työntekijöiden olot ja ympäristö unohtuvat silti usein | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Eurooppalaiset haluavat vaatebrändien tekevän enemmän eettisyyden eteen – Ostoksilla työntekijöiden olot ja ympäristö unohtuvat silti usein

Viidessä EU-maassa 77 prosenttia ihmisistä velvoittaisi muotibrändit lailla kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Vähemmistö kuitenkin miettii asiaa silloin, kun on itse ostoksilla.

Vaatteita henkareissa

Kuluttajat vaativat tuoreen kyselyn mukaan vaateteollisuudelta vastuullisuutta. Kuva: Victor Camilo / CC BY-ND 2.0.

Suurin osa viiden EU-maan kuluttajista on sitä mieltä, että muotibrändien on tärkeää vähentää toimintansa vaikutuksia tarttumalla globaaliin köyhyyteen, ilmastonmuutokseen, ympäristöongelmiin ja sukupuolten epätasa-arvoon.

Asia selviää kampanjaryhmä Fashion Revolutionin Ipsos MORI -tutkimusyhtiöllä teettämästä nettikyselystä, johon osallistui 5 000 ihmistä Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Useimmat vastaajat olivat sitä mieltä, että hallitusten pitäisi asettaa muotibrändit vastuuseen toimintansa sosiaalisista ja ympäristöön liittyvistä vaikutuksista. 77 prosenttia vastaajista ajatteli esimerkiksi, että muotibrändit pitäisi velvoittaa lailla kunnioittamaan tuotteidensa valmistajien ihmisoikeuksia.

Suurin osa vastaajista kaipasi lisätietoa siitä, mistä raaka-aineiden materiaali tulee, miten vaatteet on valmistettu ja mitä brändit tekevät minimoidakseen vaikutuksensa ympäristöön ja suojellakseen työntekijöiden oikeuksia.

”Muotiteollisuuden muutoksen tahti ei ole riittävän nopea, ja se heijastuu kuluttajien asenteisiin. Ihmisillä on välitön, emotionaalinen tarve tietää enemmän siitä, miten heidän vaatteensa on tehty, että ne eivät ole vahingoittaneet ympäristöä tai niitä valmistaneita ihmisiä ja että niitä ei ole testattu eläimillä. Ja he haluavat hallitusten panevan brändit ja jälleenmyyjät vastuuseen varmistaakseen, että tämä tapahtuu”, sanoo Fashion Revolutionin politiikkajohtaja Sarah Ditty.

Toisaalta vähemmistö vastaajista ajatteli sosiaalisia tai ympäristöllisiä vaikutuksia ostaessaan vaatteita itse: 38 prosenttia kertoi huomioivansa sosiaaliset vaikutukset 37 prosenttia ympäristön, kyselystä selviää.

Monessa Euroopan maassa on viime vuosina vaadittu lakia, joka velvoittaisi yritykset kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Yritysvastuulakihankkeita on meneillään muun muassa Ranskassa, Sveitsissä, Saksassa ja Alankomaissa. Myös Suomessa on käynnissä järjestövetoinen kampanja, jossa vaaditaan yritysvastuulakia.

YK:lla on yrityksille tarkoitetut vapaaehtoiset ohjeet ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, mutta tuoreen selvityksen mukaan monet isot pörssiyhtiöt eivät noudata niitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia