Sadankomitean rauhanpalkinto oikeustieteen tutkija Jarna Petmanille – ”Kansainvälisen oikeuden sanoma on, että heikompia on kuultava ja suojeltava”
Sadankomitea haluaa tämänvuotisella rauhanpalkinnollaan korostaa kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä. Palkinnon sai muun muassa asevalvontaa ja tappajarobotteja tutkinut dosentti Jarna Petman.
Sadankomitean vuoden 2018 rauhanpalkinto on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva. Kuva: Otto Santala.
Rauhanjärjestö Sadankomitea on myöntänyt tämänvuotisen rauhanpalkintonsa kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petmanille tunnustuksena tämän pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta tutkimustyöstä.
Tavoitteena oli tänä vuonna korostaa etenkin kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä, sillä kansainvälistä oikeusjärjestelmää on haastettu tänä vuonna monilta suunnilta, järjestö kertoo.
Kansainvälisesti arvostettu Petman on tutkinut ja osallistunut keskusteluun esimerkiksi autonomisista asejärjestelmistä, ydinaseista ja asekaupasta. Hän on ollut mukana edistämässä oikeusvaltiokehitystä ja ihmisoikeuksia muun muassa Pohjois-Afrikan maissa ja Libanonissa sekä osallistunut Libyan uuden perustuslain muokkaamiseen. Hän oli Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean jäsen 2009–2013 ja on sittemmin luennoinut sosiaalisista oikeuksista päättäjille niin Maailmanpankissa kuin YK:ssakin.
Petman kiittää Sadankomitealle toimittamassaan palkintopuheessa järjestöä siitä, että palkinto ottaa esiin kansainvälisen oikeuden merkityksen tilanteessa, jossa moni valtionpäämies on entistä hanakammin siirtämässä kansainvälisen yhteisön syrjään omien intressiensä tiellä. Kansainvälisellä oikeudella on tärkeä tehtävä nimenomaan vallanpitäjien kontrolloinnissa, hän muistutti.
”Kansainvälinen oikeus muistuttaa vallankäyttäjiä avoimuudesta sen suhteen, mitä muilla on sanottavana. Sen sanoma on, että heikompia on kuultava ja suojeltava.”
Sadankomitea myöntää vuosittain rauhanpalkintonsa itsenäisyyspäivänä. Viime vuonna palkinnon sai radikalisoitumisen vastainen Radinet-hanke. Tänä vuonna palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia