Bangladesh lupasi jälleen nostaa vaatetyöläisten palkkoja – Kymmenet tuhannet protestoineet paremman palkan puolesta
Bangladeshissa valmistetaan iso osa länsimaisten kuluttajien vaatteista. Osa tehtaista on joutunut sulkemaan ovensa, kun maan vaatetyöläiset ovat vaatineet parempaa palkkaa.
Bangladeshin vaatetyöntekijät ovat pitkään vaatineet parempia oloja. Kuvassa vaatetyöntekijä Pushpa Rani Shaha. Kuva: ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO.
Kymmenien ihmisten arvellaan loukkaantuneen ja yhden ihmisen kuolleen Bangladeshissa, jossa kymmenet tuhannet vaatetyöläiset ovat marssineet työpaikoiltaan ja osoittaneet mieltään vaatiakseen parempaa palkkaa. Eilen aikaan saadun neuvottelutuloksen toivotaan lopettavan protestit, jotka kärjistyivät viime viikolla.
Bangladeshin hallitus lupasi viime syksynä nostaa vaatetyöläisten minimipalkkaa yli 50 prosenttia noin 82 euroon kuussa. Joulukuussa voimaan tullut muutos ei kuitenkaan koskenut niitä vaatetyöläisiä, joiden palkkaluokka on minimipalkkaa korkeampi. Lisäksi palkankorotusta pidetään liian alhaisena.
Kansainvälisten medioiden mukaan poliisi on taltuttanut mielenosoituksia kyynelkaasun, kumiluotien ja vesitykkien avulla. Sunnuntaina ainakin 20 ihmistä loukkaantui mielenosoittajien ja poliisin välisissä kahakoissa Dhakan liepeillä, kertoo uutistoimisto Reuters. The Guardian -lehden mukaan ainakin 52 tehdasta on sulkenut ovensa mielenosoitusten seurauksena.
Viime viikolla yksi mielenosoittaja kuoli poliisin käytettyä kumiluoteja ja kyynelkaasua tuhansien mielenosoittajien joukkoa kohtaan. Kansainväliset ammattiliitot tuomitsevat väkivallan.
”Vaatetyöläisten raivo korostaa välitöntä tarvetta neuvotteluille, jotta ammattiliitot voisivat neuvotella reilun palkan kaikille työntekijöille”, sanoo teollisuusalojen kattojärjestön IndustriALLin apulaispääsihteeri Jenny Holdcroft tiedotteessa.
Reutersin mukaan Bangladeshin hallitus, ay-liike ja tehtaanomistajat onnistuivat eilen saamaan aikaan sopimuksen, jonka mukaan palkat nousevat kuudessa palkkaluokassa seitsemästä. Minimipalkkoja ei enää aiota korottaa. Mielenosoituksista raportoitiin kuitenkin yhä maanantaina.
Bangladesh on maailman toiseksi suurin vaatteiden viejä, ja siellä valmistetaan vaatteita monille länsimaisille brändeille, kuten H&M:lle ja Zaralle. Sen viennistä noin 80 prosenttia tulee vaatealasta.
Vaatealan työolosuhteet ovat kuitenkin surkeat. Palkka ei riitä elämiseen ja työpäivät ovat pitkiä. Kansalaisjärjestöjen raporttien mukaan esimerkiksi naiset kokevat seksuaalista häirintää ja työolosuhteet ovat vaaralliset.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia