Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella
Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella. Kuva: Sue Shoenfeld / CC BY-NC 2.0.
Netissä toimivat turistifirmat tekevät bisnestä Israelin laittomissa siirtokunnissa miehitetyillä Palestiinalaisalueilla. Ne listaavat majoituspalveluita ja muita turismikohteita ja kiihdyttävät näin ihmisoikeusloukkauksia, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.
Se on tutkinut Airbnb:n, Booking.comin, Expedian sekä TripAdvisorin kohteita. Kyseessä on jo toinen hiljattain ilmestynyt tutkimus aiheesta, sillä ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch selvitti asiaa viime marraskuussa julkaistussa raportissa. Tuolloin Airbnb lupasi lopettaa majoituksen tarjoamisen miehitetyllä Palestiinalaisalueella.
Lupausta ei ole kuitenkaan ainakaan vielä toteutettu, ja lisäksi se koski vain Länsirantaa, ei Itä-Jerusalemia, Amnesty kertoo. Raportin mukaan Airbnb:llä on miehitetyillä alueilla yhteensä yli 300 kohdetta. Tripadvisor puolestaan listaa yli 70 nähtävyyttä tai muuta kohdetta, Booking.com 45 hotellia ja asuntoa ja Expedia yhdeksän majoittajaa miehitettyjen alueiden siirtokunnissa.
”Näiden yritysten on aika puolustaa ihmisoikeuksia vetämällä kaikki kohteensa laittomista siirtokunnista miehitetyllä maalla. Sotarikokset eivät ole turistinähtävyys”, sanoo Amnestyn asiantuntija Seema Joshi tiedotteessa.
Amnesty vetoaa myös YK:n yrityksille tarkoitettuihin ohjaaviin ihmisoikeusperiaatteisiin, joiden mukaan yrityksen on noudatettava kansainvälistä humanitaarista lakia siellä, missä ne toimivat.
Israel on miehittänyt Palestiinalaisalueita vuodesta 1967 ja rakentanut sinne omia siirtokuntiaan. Siirtokunnat ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia. Ne on usein rakennettu palestiinalaisilta viedyille maille ja ne hyödyntävät palestiinalaisten luonnonvaroja.
Viime vuosina Israel on pyrkinyt lisäämään siirtokuntiin suuntautuvaa turismia ja myös onnistunut. Siirtokuntia rakennetaan usein esimerkiksi lähelle tärkeitä arkeologisia kohteita.
Amnestyn mukaan netin varauspalvelut kiihdyttävät osaltaan turismia siirtokuntiin ja edesauttavat niiden laajenemista. Sen mukaan yritykset johdattavat myös turisteja harhaan, sillä ne eivät kerro, että kohde on siirtokunnassa.
Raportti mainitsee esimerkkinä Kfar Adumimin siirtokunnan, joka sijaitsee alle kahden kilometrin päässä palestiinalaisesta Khan al-Ahmarin beduiinikylästä. Kylä on uhattu purkaa. Virallisesti syynä on rakennusluvan puute, mutta Kfar Adumim myös kaipaa lisää elintilaa.
Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan Israelin hallitukseen kuuluva ministeri Gilad Erdan on kutsunut Amnestyn lausuntoja yritykseksi vääristellä faktoja, kieltää juutalainen perintö ja delegitimoida Israel. Myös sionistinen Juutalaisten maailmankongressi on paheksunut raporttia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia