Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö
Raportti kertoo työpaikkakiusaamisesta ja syrjinnästä ihmisokeusjärjestö Amnestyssa – Suomen Amnestyn mukaan työtyytyväisyys hyvällä tolalla
Tuoreen raportin mukaan surkea työhyvinvointi uhkaa Amnestyn uskottavuutta. Huono johtaminen ja suuri työtaakka on johtanut siihen, että suuri osa työntekijöistä voi huonosti.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty toimii ympäri maailmaa. Nyt sen kansainvälistä sihteeristöä syytetään muun muassa työntekijöiden kiusaamisesta. Kuva: Richard Potts / CC BY 2.0.
Tuore raportti kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin työkulttuuria ”toksiseksi”. Järjestön Lontoossa toimivaa kansainvälistä sihteeristöä käsittelevän raportin mukaan Amnestyn työntekijät kokevat paljon stressiä, joka johtuu etenkin huonosta johtamisesta sekä suuresta työtaakasta.
Pelkona on, että järjestö menettää uskottavuutensa, kun sen omia ongelmia käytetään sitä vastaan, raportissa varoitetaan.
Amnesty tilasi konsulttiyritykseltä raportin sen jälkeen, kun kaksi sen työntekijää teki viime vuonna itsemurhan. Järjestön kansainvälisessä sihteeristössä työskennellyt Gaëtan Mootoo oli ennen itsemurhaansa kertonut stressistä ja suuresta työtaakasta. Toisen itsemurhan taas on katsottu erillisessä selvityksessä johtuneen henkilökohtaisista syistä.
Raporttiin haastateltiin 475:tä ihmistä. Sen mukaan Amnestylla on pitkä historia huonosta työkulttuurista, ja viimeaikainen organisaatiouudistus on pahentanut tilannetta. Johto ole pyrkinyt kokonaisvaltaiseen työhyvinvoinnin parantamiseen vaan on lähestymistapa on ollut reaktiivinen, epäjärjestelmällinen ja riittämätön, raportissa todetaan.
39 prosenttia kyselyyn vastanneista ihmisistä sanoi, että heillä on työn vuoksi henkisiä tai fyysisiä terveysongelmia. He kertoivat muun muassa kiusaamisesta, nöyryyttämisestä ja syrjinnästä. Johtajien kerrottiin vähättelevän työntekijöitä tapaamisissa. Tiettyjä työntekijöitä saatettiin estää raportoimasta tai he saivat kuulla ilkeitä kommentteja, kuten kehotuksen jättää työpaikkansa.
Järjestön johtaja Kumi Naidoo sanoo kommentissaan esittelevänsä uuden työhyvinvointisuunnitelman maaliskuussa.
”On erittäin huolestuttavaa kuulla henkilökunnan puhuvan salailun ja epäluottamuksen kulttuurista, jossa syrjintää, kiusaamista ja vallan väärinkäyttöä suvaitaan”, hän sanoo.
Myös Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kertoo tiedotteessa pitävänsä tuloksia järkyttävinä.
”On todella tärkeää, että raportti on tehty, sillä nyt he voivat puuttua ongelmiin ja niitä voidaan alkaa korjata”, Johansson sanoo.
Hänen mukaansa kyselyiden mukaan Suomen Amnestyssa työhyvinvointi on perinteisesti ollut hyvä. Esimerkiksi viime vuoden lopulla työntekijät antoivat Amnestylle arvion 4,2, kun maksimi oli viisi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia