Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle
Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.
Perinteinen karjankasvatus tuottaa etenkin metaanipäästöjä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan keinoliha ei aina ole paras vaihtoehto. Kuva: F Delventhal / CC BY 2.0.
Laboratoriossa kasvatettu liha ei välttämättä ole paras tapa vähentää karjankasvatuksen aiheuttamia ilmastovaikutuksia, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Brittiläiseen Oxfordin yliopistoon kuluvan Oxford Martin Schoolin tutkimuksessa yritettiin selvittää, minkä verran kasvihuonekaasupäästöjä syntyy, jos lihaa aletaan kasvattaa laboratoriossa.
Keinolihaa ei ole vielä myynnissä kaupallisesti, sillä sen tuotanto on kallista ja tuotekehitys on kesken. Sitä on kuitenkin onnistuttu kasvattamaan kantasoluista laboratorio-olosuhteissa, ja monet yritykset tähtäävät kaupallisille markkinoille.
Etuna ilmaston kannalta on pidetty sitä, että keinoliha ei vaadi esimerkiksi laidunmaata eikä se tuota metaanipäästöjä. Keinolihan ilmastovaikutuksia ei ole kuitenkaan selvitetty tarpeeksi, tutkimuksessa todetaan.
Tutkijat vertasivat neljää keinolihan kasvatusmallia kolmeen perinteiseen karjankasvatusmenetelmään. Tulos oli, että vaikka yleisesti ottaen perinteinen karjankasvatus johtaa suurempaa lämpenemiseen, osa keinolihan tuotantomalleista voi olla silti ilmaston kannalta tuhoisampia pitkällä aikavälillä.
Avainasia on energiankulutus sekä se, onko käytettävissä vähähiilistä energiaa, tutkimuksessa kerrotaan. Sitä ei vielä tiedetä, sillä yritykset eivät ole kertoneet, miten ne käytännössä kasvattaisivat keinolihaa massatuotantona. Jos siinä käytettäisiin paljon hiilidioksidipäästöjä tuottavaa energiaa, vaikutukset olisivat ilmaston kannalta haitalliset.
Lisäksi kasvihuonekaasujen vaikutuksia lämpenemiseen ei vielä tunneta tarkkaan. Maatalouden kasvihuonekaasupäästöt ovat vastuussa noin neljänneksestä ilmaston lämpenemistä, mutta erilaisilla kasvihuonekaasuilla on erilaiset vaikutukset.
Perinteisessä karjankasvatuksessa syntyvä metaani on vaarallinen kasvihuonekaasu, joka lämmittää ilmastoa nopeasti. Se kuitenkin pysyy ilmakehässä vain 12 vuotta. Jos laboratorioissa käytetään paljon hiileen perustuvaa energiaa, seuraukset voivat olla vakavat, sillä hiilidioksidi pysyy ilmakehässä tuhat vuotta.
”Tämä on tärkeää. Vaikka metaanipäästöjen vähentäminen olisikin hyvä asia ja tärkeä osa ilmastopolitiikkaa, jos vain korvaamme metaanin hiilidioksidilla, pitkäaikaiset vaikutukset olisivat tuhoisat ”, tutkimusta johtanut tohtori John Lynch varoittaa tiedotteessa.
Tutkijat kehottavat valmistajia jatkamaan keinolihan tutkimusta, sillä lihantuotanto on joka tapauksessa kasvihuonekaasupäästöjen lähde.
Tutkimus julkaistiin Frontiers in Sustainable Food Systems -lehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia