Selvitys: Joka viides ministeri on nainen – Naisille uskotaan yhä useammin myös perinteisesti miehille kuuluneita salkkuja
Maailmassa on vain yhdeksän maata, joissa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Tuoreen selvityksen mukaan suunta on kuitenkin parempaan päin, sillä naisministerien osuus on kasvanut.
Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina on yksi maailman harvoista naispääministereistä. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.
Maailmassa on enemmän naisministereitä kuin koskaan aiemmin. Vuoden 2019 alussa jo 20,7 prosenttia ministereistä oli naisia, selviää YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin sekä kansainvälisen Parlamenttienvälisen liiton IPU:n tuoreesta katsauksesta.
Selvitys julkaistaan kahden vuoden välein, ja siinä ovat mukana lähes kaikki maailman maat. Sen mukaan naispuolisten ministerien osuus on noussut 2,4 prosenttiyksikköä vuodesta 2017.
Parhaiten on edistynyt Etiopia, jossa naisministerien osuus on noussut kymmenestä prosentista 47,6:een. Maalla on nykyisin myös naispresidentti.
Yhdeksässä maassa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Vuonna 2017 tällaisia maita oli kuusi. Eniten naisministereitä on Espanjassa, melkein kaksi kolmasosaa. Seuraavina listalla ovat Nicaragua, Ruotsi, Albania, Kolumbia, Costa Rica, Ruanda, Kanada ja Ranska.
”Meillä on jyrkkä tie edessämme, mutta naisministerien kasvava osuus on rohkaisevaa, etenkin se, että tasa-arvoisten hallitusten määrä on kasvanut. Nämä ovat rohkeita siirtoja, joita tarvitaan, jos naisten edustusta päätöksenteossa aiotaan lisätä dramaattisesti”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tiedotteessa.
Suomi on listan sijalla 23, Pohjoismaista alimpana. Nykyhallituksen ministereistä 37,5 prosenttia on naisia.
Katsauksen mukaan naiset myös saavat aiempaa enemmän sellaisten alojen ministerinsalkkuja, joita on pidetty perinteisesti miehille kuuluvina. Vaikka naisilla on edelleen eniten sosiaali- ja perheministerien pestejä, ensimmäistä kertaa myös kauppa- ja teollisuusministerin salkut ovat nousseet yleisimpien joukkoon. Myös esimerkiksi naispuolisten puolustusministerien määrä on noussut 30 prosenttia, raportista selviää.
Huono uutinen on, että kaikkein korkeimmilla paikoilla, valtioiden ja hallitusten johtajina, naisten osuus on pienentynyt. Esimerkiksi naispuolisia valtioiden johtajia on vain kymmenen, katsauksesta selviää. IPU:n johtajan ja meksikolaisen kansanedustajan Gabriela Cuevas Barronin mukaan onkin tärkeää selvittä, miksi naiset eivät pääse päättäviin asemiin.
Raportti julkaistiin eilen New Yorkissa, jossa on meneillään YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunto.
IPU julkaisi viime viikolla myös katsauksen naispuolisten kansanedustajien osuudesta. Heidän osuutensa on kasvanut lähes neljäsosaan. Taustalla ovat muun muassa sukupuolikiintiöt, joita yhä useammat maat ovat ottaneet käyttöön.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia