Ukrainalaispariskunta matkustaa ympäri maailmaa selvittämässä, millaista on hyvä vapaaehtoistyö – ”Moderni yhteiskunta tarvitsee ihmisiä, jotka ajavat muutosta”
Denys Tsutsajev ja Jevgenija Kravtšenko aikovat luoda tietopaketin siitä, miten vapaaehtoistyötä kannattaa tehdä. Heidän mielestään vahvaa yhteiskuntaa ei voida saavuttaa ilman vapaaehtoistyötä.
Ukrainalaiset Denys Tsutsajev ja Jevgenija ”Zhenia” Kravchenko selvittävät vuoden kestävällä matkallaan, millaista vapaaehtoistyötä eri puolilla maailmaa tehdään. Kuva: Makitra.
Monet muutosta ajavat järjestöt ja projektit pohjaavat työnsä vapaaehtoistoimintaan, mutta usein yhteistyössä on parantamisen varaa.
Ukrainalaiset Denys Tsutsajev ja Jevgenija ”Zhenia” Kravtšenko selvittävät vuoden kestävällä matkallaan, millaista vapaaehtoistyötä eri puolilla maailmaa tehdään. Heidän Makitra-nimisen aloitteensa tavoitteena on parantaa vapaaehtoistyön laatua ja edistää vapaaehtoisten sitoutumista järjestöönsä ja yhteiseen tavoitteeseensa.
He aikovat muun muassa julkaista tietopaketin laadukkaasta vapaaehtoistyöstä kesäkuussa 2018 alkaneen matkansa tuloksena.
Sekä Tsutsajev että Kravchenko ovat työskennelleet vapaaehtoisten parissa useita vuosia. Ennen Makitraa Tsutsajev toimi Kreikan Greenpeacen vapaaehtoiskoordinaattorina ja Kravchenko työskenteli ukrainalaisissa ympäristöjärjestöissä, kuten Ecoactionissa.
Tsutsajev vastaa puhelimeen Kambodžasta – vuoden aikana pariskunta on käynyt 19:ssa Euroopan ja Aasian maassa. Matkustamisen lisäksi pari tekee tutkimustyötä eri vapaaehtoisjärjestöistä, kehittää vapaaehtoistyön malleja sekä tapaa ja haastattelee paikallisia toimijoita. He tutustuvat huolella myös jokaisen vierailemansa maan arkeen, kulttuuriin ja ihmisiin.
”Paikallisten elämänasenne ja arki heijastuvat vahvasti vapaaehtoisjärjestöjen toimintaan. Esimerkiksi Sri Lankassa ihmiset ovat hyvin rentoja ja avoimia, mikä näkyy myös vapaaehtoistoiminnassa. Monissa eurooppalaisissa järjestöissä vapaaehtoistyön arvoa mitataan saavutuksissa ja tavoitteissa, mutta Sri Lankassa keskitytään enemmän käynnissä olevaan prosessiin. Tämä lisää tyytyväisyyttä ja merkityksellisyyden tunnetta”, Tsutsajev toteaa.
Muutkin kuin poliitikot voivat muuttaa maailmaa
Tähän mennessä Makitra on vieraillut 11 eri järjestön luona sekä haastatellut useita vapaaehtoisia ja heidän parissaan työskenteleviä. Tutkimustietoa on kertynyt paljon.
Tsutsajev kertoo, että laadukas vapaaehtoistyö koostuu sopivasta määrästä vastuuta, sujuvasta kommunikaatiosta sekä arvostuksesta. Vapaaehtoistyön tulisi olla niin vapaaehtoisen, järjestön kuin yhteiskunnankin kehitystä, ja sen tulee perustua tasa-arvoisuuteen ja monimuotoisuuteen. Järjestöjen on tärkeää myös kuunnella vapaaehtoisia ja ottaa heidät osaksi päätöksentekoa sekä hyödyntää jokaisen taitoja mielekkäästi.
”Moderni yhteiskunta tarvitsee ihmisiä, jotka ajavat muutosta – emme enää odota poliitikkojen ja yritysjohtajien päätöksiä. Yhdessä työskentelemällä voimme toimia muutoksia aikaansaavana voimana ja luoda painetta päättäjille. Vahvaa yhteiskuntaa ei voida saavuttaa ilman vapaaehtoistyötä”, Tsutsajev painottaa.
Makitran keräämä tieto lisätään huhti-toukokuun vaihteessa julkaistavalle nettisivulle, jonne Tsutsajev ja Kravtšenko ovat luoneet erilaisia toimintamalleja järjestöjen ja vapaaehtoisten vapaasti käytettäväksi.
”Meille on erittäin tärkeää pitää tieto ilmaisena, sillä haluamme auttaa sen avulla uusia järjestöjä, joilla ei ole varaa tai aikaa hankkia siihen osaajia. Toivomme, että Makitran kautta yksilöt inspiroituvat vapaaehtoistyöstä ja että järjestöt kehittävät vapaaehtoistoimintansa laatua – näin voimme nähdä maailmassa muutoksen parempaan”, Tsutsajev sanoo.
Parin tavoitteena on ylläpitää Makitraa myös matkanteon päätyttyä. Tiedossa on ainakin kirja laadukkaasta vapaaehtoistyöstä.
Makitra Facebookissa
Makitra Instagramissa
Päivitys 9.4. Muutettu sukunimi Kravchenko muotoon Kravtšenko suomalaisen translitteraation mukaiseksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia