Näkökulmat Sananvapaus ja media
Äärioikeistolainen populismi uhkaa lehdistön ja kansalaisyhteiskunnan vapautta
Tuoreen raportin mukaan kansalaisyhteiskuntaa kuristetaan ympäri maailman. Algerian ja Sudanin esimerkit antavat kuitenkin syytä optimismiin, kirjoittaa toimittaja Linus Atarah.
Populismia vastaan myös protestoidaan. Kuvassa Brasilian presidentin Jair Bolsonaron vastaisen mielenosoituksen osallistujia Lontoossa syksyllä 2018. Kuva: Esdras Beleza / CC BY-ND 2.0.
Marx ja Engels julistivat Kommunistisen manifestin esipuheessa: “Aave kummittelee Euroopassa – kommunismin aave. Kaikki vanhan Euroopan mahdit ovat liittoutuneet pyhään ajojahtiin tätä aavetta vastaan.”
Kommunismin uhka leijailikin maailman yllä pitkälle 1900-luvulle asti. Nyt se ehkä nyt vetäytynyt, mutta sen on korvannut toisenlainen aave – äärioikeistolaisen populismin aave.
Äärioikeistolainen populismi on yhtä voimakas uhka demokratiaa vastaan kuin kommunismi aikoinaan. Äärioikeistolaiset hallinnot eivät ole ihmisoikeuksien eivätkä lehdistönvapauden ystäviä. Ne lietsovat vihaa rodullisia ja etnisiä vähemmistöjä vastaan. Ne eivät kunnioita hlbtiq-ihmisten oikeuksia. Ne näyttävät keskisormea muulle maailmalle myös ympäristönsuojelun suhteen.
Suuri osa Eurooppaa on joutunut äärioikeistolaisten populistihallintojen lumoihin viime vuosina. Liberaali demokratia vetäytyy. Dominonappulat kaatuilevat yhä, sillä myös Suomesta on tullut yksi viimeisistä alueista, joilla äärioikeistolainen nationalistinen puolue on astunut äänekkäästi esiin nousemalla viime vaaleissa toiseksi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi.
Raportti: Kansalaisyhteiskunta hyökkäyksen kohteena
Oikeistolaisten hallintojen ja autoritaaristen diktatuurien yhdistelmä on aiheuttanut vakavia rajoitteita kansalaisyhteiskunnalle ympäri maailman, käy ilmi Civicuksen tämänvuotisesta raportista.
Civicus on Etelä-Afrikassa toimiva kansalaisjärjestö, joka arvioi vuosittain kansalaisyhteiskunnan tilaa ympäri maailman.
Tämänvuotisen raportin mukaan ympäri maailman sensuuri sekä hyökkäykset toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja vastaan heikentävät kansalaisjärjestöjen oikeuksia ympäri maailman.
Kansalaisyhteiskunnan tila on raportin mukaan vakavan hyökkäyksen kohteena 111 maassa 196:sta, eli yli puolessa maailman maista.
Tämä tarkoittaa, että vain neljä prosenttia maailman väestöstä elää maissa, joissa kunnioitetaan yhdistymisen vapautta, lehdistönvapautta ja rauhanomaisen kokoontumisen vapautta. Ja tämä tapahtuu lähes poikkeuksetta kaikilla mantereilla.
Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö antoi taannoin hyytävän arvion lehdistönvapaudesta. Sen mukaan toimittajien kannalta turvallisena pidettyjen maiden määrä vähenee ja autoritaariset hallinnot kiristävät yhä otettaan mediasta.
Rohkaisevia esimerkkejä
Tänään vietetään 26. kertaa maailman lehdistönvapauden päivää. YK:n kulttuurijärjestö Unesco järjestää päivän kunniaksi konferenssin Etiopian hallituksen kanssa 2.–3.5. Addis Abebassa. Ympäri maailman järjestetään yli sata täydentävää kansallista tapahtumaa.
YK:n yleiskokous julisti vuonna 1993 toukokuun kolmannen päivän Maailman lehdistönvapauden päiväksi lisätäkseen tietoisuutta lehdistönvapauden tärkeydestä ja muistuttaakseen hallituksia niiden velvollisuudesta kunnioittaa ja ylläpitää tätä oikeutta. Lehdistönvapaus on demokratian kulmakivi.
Konferenssin tämän vuoden otsikko on Media ja demokratia: Journalismi ja vaalit disinformaation aikana. Se tarjoaa mahdollisuuden puuttua huolenaiheisiin, jotka liittyvät median vapauden ja kansalaisoikeuksien heikkenemiseen ympäri maailman.
Konferenssi on ottanut tehtäväkseen käsitellä esimerkiksi sitä, miten puuttua median sensuuriin, internetin häirintään vaalien aikana, miten tarkkailla toimittajiin kohdistuvia uhkia ja hyökkäyksiä vaalien aikana ja mitä tehdä journalismiin kohdistuvien retoristen hyökkäysten torjumiseksi.
Kansalaisyhteiskunnan saralla puolestaan on olemassa rohkaisevia merkkejä siitä, että kamppailu kansalaisoikeuksien turvaamiseksi etenee merkittävästi. Esimerkiksi Sudanissa ja Algeriassa kuukausia kestäneisiin katumielenosoituksiin osallistui miljoonia ihmisiä. Sinnikkäät protestit ovat johtaneet siihen, että maat ovat päässeet eroon itsevaltaisista hallinnoista, jotka sortivat kansaansa vuosikymmenien ajan. Siksi nykytilanteenkin suhteen voi toivoa, ettei maailma ole kokonaan synkkyyden vallassa.
Kirjoittaja on ghanalaissyntyinen toimittaja sekä poliittinen ja yhteiskunnallinen aktivisti.
Suomennos: Teija Laakso
Kommunistisen manifestin sitaatin suomennos: Juha Koivisto, Markku Mäki, Timo Uusitupa
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia