Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa
Jo 44 000 ihmistä on paennut tänä vuonna Somalian maaseudulta kohti kaupunkeja. Syynä on jälleen kerran vakava kuivuus.
Somalia on kärsinyt viime vuosina useista kuivuuskausista. Ihmisten lisäksi myös eläimet kärsivät. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Anouk Delafortrie / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations, ©EU/ECHO / CC BY-NC-ND 2.0.
Somaliaa uhkaa jälleen kuivuuden aiheuttama ruokakriisi. Akuutista ruokapulasta kärsivien määrä oli noussut huhtikuuhun mennessä kymmenen prosenttia, ja heinäkuussa jo noin 2,2 miljoonaa voi olla välittömän ruoka-avun tarpeessa, varoittavat avustusjärjestöt.
”Humanitaarinen tilanne on pahentunut hälyttävää tahtia kuivuuden seurauksena. Laaja sadon epäonnistuminen ja karjan tuottavuuden väheneminen työntää pahimmin kärsineiden alueiden yhteisöjä akuuttiin ruokapulaan”, kertoo norjalaisen avustusjärjestön NRC:n Somalian maajohtaja Victor Moses tiedotteessa.
YK:n mukaan jonkinasteisesta ruokapulasta kärsii yhteensä 5,4 miljoonaa ihmistä. Pahimmin ovat kärsineet Pohjois- ja Keski-Somalia, joista pohjoiseen kuuluvat myös varsinaisesta Somaliasta irtautuneet Somalimaa ja Puntmaa.
Kuivuuden taustalla on kahden sadekauden epäonnistuminen. Viime vuoden loka–joulukuun deyr-sateet jäivät vähäisiksi, ja nyt näyttää siltä, että myös huhti–kesäkuun väliset gu-sateet jäävät keskimääräistä pienemmiksi. Myös sadekausien väliin jäävän kuivan kauden sääolosuhteet olivat vaikeat.
Somalia kärsii tasaisin väliajoin kuivuudesta. Viimeisin kriisi oli vuonna 2016–2017, kun sadekaudet jäivät kokonaan tulematta, muistuttaa kehitysyhteistyötä Somalimaassa tekevä suomalainen Solidaarisuus-järjestö. Juomavedestä oli pulaa, taudit levisivät ja karjaa kuoli.
Kuivuuskaudet ovat johtaneet myös maan sisäisen pakolaisuuden kasvuun. Tänä vuonna jo 44 000 maaseudun asukasta on saapunut kaupunkiin ruuanhakuun. Yhteensä maassa on 2,6 miljoonaa sisäistä pakolaista, jotka ovat liikkeellä köyhyyden ja turvattomuuden takia.
Avustusjärjestöt vetoavat lisärahoituksen saamiseksi, sillä avunantajat ovat lahjoittaneet YK:n hätäapuvetoomukseen vasta 19 prosenttia tarvitusta summasta. Rahaa on käytössä nyt 40 prosenttia vähemmän kuin vuosina 2017 ja 2018 samana ajankohtana.
”Nyt tarvitaan välitöntä rahoitusta, jotta avustusjärjestöt pystyvät lisäämään toimiaan ja välttämään täyden humanitaarisen katastrofin”, Moses sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia