Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkijat löysivät mikromuovia jopa Huippuvuorten luminäytteistä. Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0.

Mikromuovia on löydetty viime vuosina niin merivedestä, juomavedestä kuin eläinten ruuansulatusjärjestelmistäkin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi leviää myös ilmakehän kautta. Sitä on löydetty luminäytteistä, jotka otettiin arktisella alueella, Sveitsin Alpeilla sekä Saksan Baijerissa, Bremenissä ja Helgolandissa.

Jopa Huippuvuorten luminäytteistä sekä ajelehtivilta jäälautoilta löytyi mikromuovia.

”On ilmeistä, että suurin osa mikromuovista lumessa tulee ilmasta”, sanoo saksalaisen Alfred-Wegener-Institutin tutkija Melanie Bergmann tiedotteessa.

Aiempien tutkimusten mukaan myös siitepöly ja Saharan hiekka voivat kulkeutua ilmassa pitkäi matkoja. Mikromuovi kulkee todennäköisesti samaan tapaan.

Eniten mikromuovia löydettiin maaseututien läheltä Baijerista, jossa sitä oli 154 000 partikkelia litrassa. Jopa arktiksen alueen lumessa oli jopa 14 400 partikkelia litrassa, tutkijat kertovat. Määrät olivat suuria, mikä saattaa johtua tarkasta laitteistosta tai siitä, että lumi kerää tehokkaasti itseensä ilmakehän mikromuovia.

Tutkimuksissa on aiemmin keskitytty enemmän merien mikromuoviin kuin ilmakehään. Lumitutkijat arvelevat, että ilmakehän mikromuovi voi kuitenkin selittää ison osan arktisesta merijäästä ja syvästämerestä aiemmin löydetystä mikromuovista.

Aiemmin on osoitettu, että myös ihmiset todennäköisesti syövät mikromuovia.

”Nyt, kun olemme havainneet, että mikromuovia voi kulkeutua myös ilman kautta, se luonnollisesti nostaa esiin kysymyksen siitä, hengitämmekö me mikromuovia ja miten paljon”, Bergmann toteaa.

Tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia