Uutiset Iranin ihmisoikeustilanne
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Maassa on viime päivinä pidätetty myös naisaktivisteja, jotka pyrkivät jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina.
Huivin käyttö on Iranissa naisille pakollista. Kuva: Chris Marchant / CC BY 2.0.
Iran on tuominnut pitkiin vankeusrangaistuksiin kolme naista, jotka rikkoivat maassa voimassa olevaa naisten huntupakkoa.
Mojgan Keshavarz sai 23,5 vuoden tuomion, Monireh Arabshahi ja hänen tyttärensä Yasaman Aryani 16 vuoden tuomion, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto.
Kuusi YK:n riippumatonta ihmisoikeusasiantuntijaa kritisoi tuomiota perjantaina.
”Muistutamme Iranin viranomaisia siitä, että naisten pukukoodin haastaneet ihmisoikeuspuolustajat puolustavat universaalisti taattuja ihmisoikeuksia. Sortava lainsäädännön käyttäminen ilmaisunvapautta ja kokoontumisen vapautta vastaan on ristiriidassa Iranin kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa”, lausunnossa todetaan.
Naisten huivin käytöstä tehtiin Iranissa pakollista vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Kolmen naisen pidätyksen syynä oli maaliskuussa julkaistu nettivideo, jossa naiset jakoivat kukkia Teheranin metrossa naistenpäivänä maaliskuussa. Kaikki protestoivat huntukieltoa vastaan ja olivat ilman huntua. Heidät pidätettiin huhtikuussa.
Tuomio annettiin kokoontumisesta ja juonittelusta kansallista turvallisuutta vastaan, valtion vastaisesta propagandasta sekä rohkaisemisesta korruptioon ja prostituutioon. Keshavarz tuomittiin lisäksi ”pyhän loukkaamisesta”.
Viime viikkoina on Iranissa pidätetty yhä enemmän naisten oikeuksia puolustavia aktivisteja ja maassa on varoitettu, että huntukiellonrikkojat voivat saada niskaansa syytteen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvista rikkomuksista.
YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan tammikuusta 2018 alkaen ainakin 32 ihmistä on pidätetty ja ainakin kymmenen vangittu Iranissa siksi, että he ovat protestoineet huntukieltoa vastaan.
Viime vuonna naiset protestoivat huivikieltoa muun muassa kiipeämällä sähkökaappien päälle ja heiluttamalla sitä kepin nokassa.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoi perjantaina, että tiistaina Iranissa myös otettiin kiinni ilmeisesti kuusi naista, koska nämä olivat pyrkineet jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina. Naisia ei päästetä Iranissa stadioneille kuin poikkeustapauksissa. Mukana oli muun muassa World Press Photo -kilpailun urheiluvalokuvasarjan voittanut Forough Alaei. Alaei ja kolme muuta naista kuitenkin vapautettiin HRW:n tietojen mukaan lauantaina.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia