Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen
Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Rauhanjärjestö pelkää, että teknologiafirmat edesauttavat tappajarobottien syntyä, jos ne eivät luo itselleen selkeitä periaatteita. Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0.
Teknologiafirmojen pitäisi sanoutua selkeästi irti tappajarobottiteknologian kehittämisestä, vaatii hollantilainen rauhanjärjestö Pax for Peace.
Sen eilen ilmestyneen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon ovat ”korkean riskin” firmoja, jotka voivat viedä maailmaa kohti tappajarobottien kehittämistä.
”Tämä on tärkeä keskustelu. Teknologiafirmojen pitää olla tietoisia siitä, että elleivät ne ryhdy toimiin, niiden teknologia voi vaikuttaa autonomisten aseiden kehittämiseen. Selkeiden, julkisesti saatavilla olevien käytäntöjen luominen on välttämätöntä tämän estämiseksi”, sanoo Paxin projektijohtaja Daan Kayser tiedotteessa.
Tappajaroboteilla eli tappavilla autonomisilla aseilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät valitsemaan kohteensa ja iskemään ilman ihmisen väliintuloa. Niitä ei tiettävästi ole vielä varsinaisesti olemassa, mutta niitä kehittävät monet suurvallat, kuten Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina.
Kansalaisjärjestöt, monet asiantuntijat ja valtiot haluaisivat kieltää niiden kehittämisen, tuotannon ja käytön jo ennen kuin ne ovat laajamittaisesti käytössä, sillä niiden pelätään johtavan laajamittaisiin julmuuksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.
Pax for Peacen tutkimuksessa oli mukana 50 suurta teknologiayritystä 12 maasta. Vain seitsemän noudattaa ”parhaita käytäntöjä”. Se tarkoittaa, että ne ovat selkeästi luvanneet estää teknologiansa käyttämisen autonomisten aseiden kehittämisestä ja tuottamisesta.
Esimerkiksi Google on julkaissu vuonna 2018 periaatteet siitä, ettei se kehitä teknologiaa ihmisten vahingoittamiseen.
Korkean riskin luokassa taas on 21 yritystä, jotka kehittävät tappajarobottien kannalta oleellista teknologiaa, tekevät työtä sotilashankkeissa eivätkä ole tehneet sitoumuksia. Microsoftin ja Amazonin lisäksi ryhmään kuuluvat esimerkiksi kanadalainen AerialX sekä yhdysvaltalaiset Anduril, Clarifai ja Palantir, jotka eivät vastanneet järjestön kysymyksiin.
Esimerkiksi Palantir on tekoälyfirma, jonka juuret ovat Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tukemassa sijoitusyhtiössä. Se on tehnyt 800 miljoona dollarin sopimuksen Yhdysvaltain armeijan kanssa. Tarkoituksena on kehittää tekoälyjärjestelmä, joka voi auttaa sotilaita ”analysoimaan taistelualuetta reaaliajassa.”
Tappajarobotit kieltävän kansainvälisen sopimuksen tarpeellisuudesta on keskusteltu jo viiden vuoden ajan YK:n tavanomaisia aseita koskevan kokouksen yhteydessä. Kokousosapuolten on määrä tavata jälleen Genevessä tänään ja huomenna.
Tähän mennessä suurin osa osallistujamaista on ollut sitä mieltä, että aseiden käytössä on säilytettävä ihmisen kontrolli. Vain 28 maata vaatii kuitenkin suoraan kieltosopimusta. Venäjä, Yhdysvallat, Australia, Israel ja Iso-Britannia sen sijaan ovat vastustaneet uutta sopimusta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia