Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Raportti: Alle puolet pakolaislapsista käy koulua – Mitä vanhempi lapsi, sitä vaikeammaksi kouluun pääsy muuttuu
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaatii lisää rahoitusta etenkin yläkouluille. Korkeakoulutukseen jatkaa vain muutama prosentti pakolaisista.
Suurin osa pakolaislapsista ei käy koulua, kertoo UNHCR. Kuvassa tyttöjä Za'atarin pakolaisleirillä Jordaniassa vuonna 2018. Kuva: Christopher Herwig / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.
Pakolaislasten koulutus on huonolla tolalla. Maailman 7,1 miljoonasta kouluikäisestä pakolaislapsesta 3,7 miljoonaa eli yli puolet ei käy koulua, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tänään julkaistussa raportissaan.
Mitä korkeammasta koulutuksesta on kyse, sitä harvemmin pakolaislapset siihen pääsevät. Vain 63 prosenttia käy alakoulua, 24 prosenttia yläkoulua. Korkeakoulutukseen pääsee ani harva, vain kolme prosenttia.
Globaalisti alakoulua käy yli 90 prosenttia ja yläkoulua yli 80 prosenttia lapsista.
”Koulu on paikka, jossa pakolaiset saavat toisen mahdollisuuden. Petämme heidät, kun emme anna heille mahdollisuutta rakentaa taitojaan ja tietoaan, jota he tarvitsevat investoidakseen tulevaisuutensa”, sanoo YK:n pakolaiskomissaarin Filippo Grandi tiedotteessa.
Raportissa vaaditaan lisärahoitusta etenkin yläkouluille. Pakolaisten pitäisi myös saada käydä koulua virallisissa kouluissa virallisen opetusjärjestelmän mukaisesti, jotta heidän olisi helpompaa hakeutua jatkokoulutukseen, järjestö vaatii. Lisäksi hallitusten pitäisi suhtautua ”realistisemmin” siihen, ettei monilla pakolaisilla ole henkilöllisyys- tai koulutustodistuksia.
Maailmassa on yhteensä yli 70 miljoonaa kodeistaan paennutta ihmistä. Raportti käsittelee vain osaa heistä: niitä runsasta 20:tä miljoonaa kotimaansa rajojen ulkopuolelle paenneita, jotka ovat UNHCR:n mandaatin alla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia