YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa
Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Lasten ottaminen kiinni muun muassa kansallisen turvallisuuden nimissä on lisääntynyt, sanoo tuore YK-raportti. Kuva: Thomas Hawk / CC BY-NC 2.0.
Maailmassa otetaan joka vuosi säilöön tai kiinni noin 1,5 miljoonaa lasta, arvioidaan tänään YK:n yleiskokoukselle esiteltävässä tutkimusraportissa.
YK:n yleiskokouksen vuonna 2014 määräämä tutkimus perustuu muun muassa valtioilta kerättyyn dataan, kirjallisuuskatsauksiin ja lasten ja nuorten konsultaatioihin, ja sen on tehnyt YK:n riippumaton asiantuntija, australialainen ihmisoikeusjuristi Manfred Nowak.
Raportissa muistutetaan, että lapsen oikeuksien sopimus sallii lasten vapaudenriiston vain viimeisenä mahdollisena keinona, poikkeustapauksessa. Se, vaatii että valtiot pyrkivät luopumaan lasten säilöönotosta ja puuttuvat sen taustalla oleviin juurisyihin.
”Kiinniotto on lapsille perustavanlaatuisen haitallista, mutta monet maat käyttävät sitä ensimmäisenä vastauksena vaikeisiin olosuhteisiin sen sijaan, että ne olisivat viimeisiä. Hallitusten pitäisi investoida vaihtoehtoihin, jotka suojelevat lasten oikeuksia mutta myös tuottavat parempia tuloksia lasten, perheiden ja yhteiskunnan kannalta”, kritisoi myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin lasten oikeuksien johtaja Jo Becker tiedotteessa.
HRW on mukana lasten vapaudenriistoa vastustavassa, YK-tutkimuksen tekoa seuranneessa järjestöpaneelissa, joka julkaisi raportin tietoja ilmestymispäivän alla. Sen mukaan todennäköisesti kiinni otettuja lapsia on vieläkin enemmän.
Raportin mukaan ainakin 410 000 lasta on vankilassa. Osa on vangittu rikoksista, jotka eivät aikuisille ole rikoksia, kuten alkoholin käyttö, tottelemattomuus tai koulupinnaus. Siirtolaislapsia puolestaan on säilöön otettuina 77 maassa yhteensä 330 000.
Vapaudenriisto aiheuttaa raportin mukana lapsille muun muassa ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia ja posttraumaattista stressiä, raportissa kerrotaan.
Tutkimus käsittelee muun muassa oikeudellisista syistä kiinniotettuja lapsia, siirtolaislapsia, vankilassa huoltajan kanssa eläviä sekä aseellisen konfliktin tai kansallisen turvallisuuden takia kiinni otettuja lapsia.
Raportin mukaan aseellisten konfliktien ja kansallisen turvallisuuden takia kiinni otettujen lasten määrä on kasvanut. Taustalla ovat rajut terrorismin vastaiset toimet, joiden seurauksena lapsia on otettu kiinni muun muassa sosiaalisen median postausten takia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia