Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla
Ugandan sateenkaariyhteisö jälleen vaarassa – Kansalaisaktivisti murhattiin, ministeri ehdotti homoudesta kuolemanrangaistusta
Hlbti-aktivisti Brian Wasswa murhattiin kotonaan, ja samaan aikaan poliitikot ovat lisänneet homovastaisia puheitaan.
Lontoossa marssittiin vuonna 2018 Ugandan hlbti-yhteisön puolesta. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0.
Ugandan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kohdistuva (hlbti) vaino on jälleen kiihtynyt. Poliitikkojen homovastainen retoriikka on lisääntynyt, ja hlbti-yhteisöihin on kohdistunut myös kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä.
Maassa on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tapettu viime kuukausina ainakin neljä seksuaali -ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa. Eniten huomiota on saanut lokakuun alussa tapahtunut hlbti-aktivisti Brian Wasswan murha.
Wasswaa oli lyöty päähän useita kertoja. Hänet löydettiin kotoaan, ja hän kuoli matkalla sairaalaan.
Wasswa teki töitä muun muassa Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) -oikeusapujärjestössä ja oli mukana hiv- ja aids-työssä.
Myös poliitikkojen homovastaiset kommentit ovat lisääntyneet. Maan etiikka- ja yhtenäisyysministeri Simon Lokodo sanoi pian Wasswan murhan jälkeen, että hallitus aikoo panna parlamentin käsittelyyn lakialoitteen, joka langettaisi samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä pahimmillaan kuolemanrangaistuksen. Turvallisuusministeri Elly Tumwine puolestaan on yhdistänyt hlbti-väen terroristiryhmään.
”Murhan vuoksi Ugandan hallituksen pitäisi tehdä täysin selväksi, ettei väkivaltaa hyväksytä koskaan riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Sen sijaan ministeri, jonka vastuulla on etiikka ja yhtenäisyys, uhkaa tapattaa homot valtion käsissä”, kritisoi HRW:n Afrikka-tutkija Oryem Nyeko tiedotteessa.
EU, Maailmanpankki ja muut avunantajat ilmoittivat välittömästi panevansa tilanteen seurantaan, ja pian sen jälkeen maan hallitus ilmoitti, ettei lain käsittely ole suunnitteilla. Paikallisen sateenkaarijärjestön Sexual Minorities Ugandan mukaan tilanne on kuitenkin pahentunut, sillä poliisi on pidättänyt ainakin 16 aktivistia viime päivinä ja ainakin kaksi transsukupuolista naista on pahoinpidelty. Se pyysi myös kansainväliseltä yhteisöltä diplomaattista puuttumista asiaan.
Ugandaa pidetään yhtenä Afrikan vaikeimmista maista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Homous on kriminalisoitu, ja vuonna 2014 maa sääti lain, joka määräsi jopa elinkautisia vankeusrangaistuksia esimerkiksi homosuhteista ja homouden ”edistämisestä”. Perustuslakituomioistuin kumosi lain teknisistä syistä, mutta se ehti lisätä hyökkäyksiä ja väkivaltaa hlbti-yhteisöä vastaan.
Homovastaisen politiikan taustalla arvellaan olevan esimerkiksi pitkään vallassa olleen presidentti Yoweri Musevenin yhä konservatiivisemmaksi käyvä politiikka. Myös köyhyys ja tietämättömyys liittyvät homovastaisiin asenteisiin, arvioi HRAPF-järjestön johtaja Adrian Jjuuko Maailma.netin haastattelussa vuonna 2016.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia