Black Friday tulee ja shoppailuzombiet valtaavat ostoskeskukset – Järjestökampanjoilla vastustetaan turhaa kuluttamista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Black Friday tulee ja shoppailuzombiet valtaavat ostoskeskukset – Järjestökampanjoilla vastustetaan turhaa kuluttamista

Black Friday on kulutusjuhlaa ylistävä alennuspäivä, mutta myös järjestöt yrittävät ottaa sen haltuun. Eettisen kaupan puolesta ry kampanjoi tällä viikolla pikamuotia vastaan muun muassa zombie-kävelyillä. ”Toivomme että ihmiset pohtisivat sitä, kuinka paljon he oikeasti tarvitsevat uusia asioita ja vaatteita”, järjestön viestinnän suunnittelija Larri Himma sanoo.

Zombeiksi pukeutuneita ihmisiä ostoskeskuksessa

Eettisen kaupan puolesta -järjestön liiallista kuluttamista vastustavia zombeja Rovaniemen Revontuli-kauppakeskuksessa maanantaina. Kuva: Sonja Sinisalo / Eettisen kaupan puolesta ry.

Black Friday, Singles Day, isänpäivä, joulumyynti – White Monday, Fair Saturday, Älä osta mitään -päivä, Tekojen tiistai... Loppuvuosi tuntuu olevan täynnä erilaisia teemapäiviä ja kampanjoita, joilla taistellaan kuluttajien ja kansalaisten sielusta ja rahoista.

Varsinaisten hyväntekeväisyyteen ja ostolakkoihin kannustavien päivien lisäksi monet järjestöt ovat pyrkineet ottamaan haltuunsa syksyn suurimman kulutusjuhlan, perjantaina vietettävän Black Fridayn. Viime vuonna esimerkiksi Suomen Unicef keräsi Black Fridayn varjolla ennätysmäiset yli 200 000 euroa Jemenin lapsille, WWF puolestaan sulki verkkokauppansa päivän ajaksi kokonaan.

Tänä vuonna Eettisen kaupan puolesta ry kampanjoi koko Black Friday -viikon pikamuotia vastaan. Zombiet valtaavat ostoskeskuksia eri paikkakunnilla, perjantaina julkaistaan video ja lauantaina Helsingissä järjestetään keskustelutilaisuus pikamuodin haitoista. Somekampanjalla kannustetaan pitämään lempivaatetta viikon ajan, ja linnanjuhlien osallistujia menemään juhliin vanhassa asussa.

”Tietty osa ihmisistä on yhä paremmin perillä pikamuodin haitoista, mutta samaan aikaan sen myynti vain jatkaa kasvuaan. Toivomme että ihmiset pohtisivat sitä, kuinka paljon he oikeasti tarvitsevat uusia asioita ja vaatteita”, Eetin viestinnän suunnittelija Larri Himma sanoo.

Eetissä aihetta on haluttu lähestyä huumorin ja positiivisuuden kautta.

”Zombie-walkien idea tuli siitä, että shoppaillessa sitä menee ikään kuin johonkin aivottomaan zombie-moodiin. Mutta jos aina vaan sanotaan, että älkää tehkö näin, eikä tarjota mitään tilalle, sillä ei päästä kovin pitkälle”, Himma sanoo.

Eetin vastauksena on ollut lempivaate, se, että ”vaalitaan rakkaussuhdetta jo olemassa oleviin vaatteisiin”.

Himma huomauttaa, että pikamuoti on melko tuore ilmiö. Muutos suhtautumisessa vaatteiden ostamiseen ja omistamiseen on tapahtunut vasta viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Lyhyessä ajassa tuotantomäärät ovat kaksinkertaistuneet ja vaatteiden käyttöikä lyhentynyt radikaalisti.

Samalla pikamuotibisneksestä on tullut yksi maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista, jonka tuottamat ilmastopäästöt ovat suuremmat kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Monilla alueilla puuvillan tuotanto aiheuttaa ekologisia ongelmia ja valtavien jätevaatemassojen kierrättäminen on hankalaa.

”Hyvän olon tunne, jonka uuden vaatteen ostamisesta saa, on hyvin tunnistettava. Toisaalta se kestää vain lyhyen hetken. Toivomme että suhtautuminen vaatteisiin muuttuisi niin ettei niitä ajateltaisi vain kertakäyttöisinä vaan osana pidempää tyyliä.”

Entä Black Friday, tarvitaanko sitä Himman mielestä johonkin?

”En keksi kyllä oikein mitään, mihin sitä tarvittaisiin. Tarkoituksena on vain saada ihmiset ostamaan massoittain enemmän. Jos jotakin oikeasti tarvitsee, sen kyllä löytää muutenkin.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia